Ostrava láká investory třeba na novou kalkulačku

Moravskoslezský kraj - Málo nových pracovních míst a o pět miliard méně do pokladen měst a obcí. Moravskoslezský kraj trápí nedostatek zahraničních investorů. Krize prý ještě neodezněla a investoři stále váhají. Celkové oživení zájmu investorů o Moravskoslezský kraj očekávají odborníci do dvou let. Ostrava teď přišla s novou pomůckou. Na svém webu nabízí kalkulačku pro investory.

Podle odborníků malá kapka v moři. Nová kalkulačka investorům dopředu umožňuje vypočítání spotřeby tepla, vody nebo elektrické energie. Ekonomové mezitím upozorňují na pokles investic do kraje o pět miliard korun ročně. „Celková investice v porovnání s rokem 2008 klesla zhruba o šestinásobek, to znamená, že se pohybujeme zhruba na patnácti až dvaceti procentech roku 2008,“ uvedl ředitel divize investic agentury CzechInvest Stanislav Martínek. Podle primátora Ostravy Petra Kajnara ekonomická krize stále neodezněla a investoři odkládají svá rozhodnutí až na lepší časy.

Zájem investorů přitom neznamená jenom nové stavby. Přímo závislá je na něm také zaměstnanost. Počet nových pracovních míst, které vznikly díky investorům, klesl v kraji o 75 procent. „Z hlediska volných pracovních míst je příchod investorů do kraje velmi důležitý,“ potvrdila tisková mluvčí Úřadu práce Ostrava Martina Kubínová.

Rozšíření zóny v Ostravě Mošnově - investiční téma posledních dní číslo jedna. Přinést by mohlo několik tisíc pracovních míst. Ostrava vyjednává se dvěma zájemci, konkrétní smlouvy jsou zatím v nedohlednu. „Musíme tam dostat vodu, musíme tam dostat plyn, elektřinu, já se dneska domnívám, že spíš se to povleče měsíce,“ myslí si primátor Petr Kajnar.

Nejdůležitější otázkou tak z hlediska budoucích investic v Moravskoslezském kraji zůstává nedořešený zákon o investičních pobídkách. „Novelizaci zákona jsme již připravili s ministerstvem průmyslu, v současné době se musí vyčkat na povolební období,“ řekl ředitel divize investic agentury CzechInvest Stanislav Martínek.

  • Statistiky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1606/160559.jpg
  • Statistiky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1606/160561.jpg
  • Plány rozšíření zóny v Mošnově autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1606/160562.jpg