Festival Beltine letos hostí keltové z Prahy

Praha – Milovníci hudby a keltské kultury, kteří chtějí oslavit příchod jara aktivněji než jen pálením čarodějnic, mohou i letos zamířit na tradiční festival keltské kultury Beltine. Ten se letos koná již pošestnácté, tentokrát v chráněné přírodní lokalitě mezi pražskými Stodůlkami a Řeporyjemi v nově zbudovaném středověkém skanzenu Řepora. Také na ostatních místech Prahy však budou bohaté čarodejnicové programy.

Hlavním tahákem keltské noci bude vystoupení českých i zahraničních hudebních kapel. Očekávaným hostem Beltine 2010 bude italská kapela Folkstone, která hraje „středověký folk-metal“. Z Polska pak organizátoři pozvali skupinu Beltaine. Z českých kapel vystoupí například Asonance, Hakka Mugies či Jan Hrubý a Kukulín. Nástroje neutichnou ani v noci, kdy se o zábavu postarají Czeltic, Flying Druid Orchestra a Vintage Wine.

Tradičně je připraven také doprovodný program – výstavu kreslených vtipů, workshop v žonglování nebo malování na obličej. Pro děti i dospělé organizátoři chystají také soutěž v chození na prknech, hodu podkovou či přenášení keltského hrnce a také hry našich předků.  Poučení pak poskytnou ukázky tradičních keltských řemesel.

Skanzen, ve kterém se festival odehraje, představuje českou lidovou architekturu vrcholného středověku formou replik staveb postavených z tradičních materiálů.  Unikátní historicko-ekologický projekt vznikal šestnáct měsíců. Kolem centrálního náměstí, částečně obehnaného vodním a palisádovým opevněním se rozkládají statky, domky a hospodářská stavení, kostelík a krytá tržnice, posvátný strom, pohanské kultovní místo, pranýř a šibeniční vršek. 

Čarodějnické rejdění nejen v Praze

Tradiční slet čarodějnic se chystá v pražském parku Ladronka. Program nabízí hudební, sportovní, výtvarné i odpočinkové vyžití. Představí se hudební skupiny i loutkové divadlo. Jiskru noci by pak měla roznítit netradiční ohňová show. V parku na Pankráci se chystají Čarodějnice Open-Air 2010. Dětská část programu vyvrcholí divadelním představením loutkové pohádky a dospělé budou bavit kapely ve stylu reggae, punk a ska. Chystá se také dražba výtvarných děl od umělců s duševním onemocněním.

Čarodějnické reje pořádá také radnice v Praze 13. Pořádat se tam budou mimo jiné soutěže o nejkrásnější čarodějnickou masku a nejlepší koště. Soutěže o nejoriginálnější čarodějnici a nejhezčí vrabčí hnízdo na hlavě se chystají v Českých Budějovicích. Zájemci tam budou moci navštívit perníkové chaloupky, ve které žijí ježibaba a ježidědek, nebo asistovat kuchaři Petru Stupkovi při čarování a kouzlení dobrot pro děti. Na Čarodějnický rej láká také pražské středisko Loděnice Vltava. Pro děti je tam nachystán zábavný program plný her a soutěží. Zájemci budou moci využít vybavení areálu, ke kterému patří park vysokých lan, či se povozit se na kánoích po Vltavě.

Keltské rituály na Beltine
Zdroj: ČT24/Martin Šesták