Chodov ovládl čarodějnický rej

Sokolov – V Chodově se večer pálily čarodějnice. Tento svátek má kořeny v keltské mytologii a vítalo se jím léto. Keltové zapálili vždycky dva velké ohně a proháněli mezi nimi dobytek, aby ho očistili od čarodějných rejdů. V Čechách k tomu ještě přibývají májky, které chlapci staví děvčatům. Zároveň je střeží před možnými krádežemi, což je považováno za velkou pohanu. Odměnou jim pak může být ruka vyvolené.

V Chodově na Sokolovsku se slaví a připravuje pálení čarodějnic i čarodějů již od rána. Na čarodějnickém jarmarku byla největší poptávka po nalepovacích bradavicích a létajících košťatech. Pamatují tady i na výchovu čarodějnického dorostu. „Teď tady budou soutěže čarodějnic od těch nejmenších až po ty „nesmrtelné,“ přibližuje charakter oslav ředitel Kulturního domu Chodov Mario Hanáček.

V půl osmé večer vypuklo pálení čarodějnic naostro. Dorost nahradily čarodějnice protřelé a zkušené. A ty předvedly pestrou škálu vábení, šálení a mámení. Čarodějnicím to ale bylo málo platné. Stejně je čekala hranice a oheň. Všechno připravili v Chodově místní hasiči. Připravili ale také vztyčené májky. Jenom tak mimochodem, májka se musí celou noc pořádně hlídat před mládenci odjinud. „Pro každou vesnici je ostuda, když jim cizí mládenci uříznou májku. Tím místním chlapcům přebírají i dívky,“ říká velitel hasičů Chodov Jiří Kiss.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

A ještě jedna rada pro manželské páry. Hlídejte se také navzájem. Staří Keltové se prý při pálení čarodějnic oddávali bujarému veselí. Na tu noc se podle tradice rušily i manželské závazky.