Ukradené album je zpátky v olomouckém muzeu

Olomouc - Album s kresbami Paola Paganiho a dalších italských mistrů je opět v Olomouci. Před dvanácti lety vzácný sborník ze sedmnáctého století někdo ukradl z olomouckého Muzea umění. Vědecká knihovna, která album vlastní, tehdy vyčíslila škodu na čtyři miliony korun. Teď se sborník znovu objevil. Krádeže historických děl jsou u nás poměrně časté. K původním majitelům se však vrací jen zlomek odcizených předmětů. Zlodějům přitom hrozí až osm let vězení.

V září roku 1998 probíhala v olomouckém Muzeu umění výstava kreseb Paola Paganiho. Jedním z exponátů bylo také vzácné album. Stačila chvilka a sborník byl pryč. „K té samotné krádeži došlo během dne, kdy jsme měli volný vstup. Zloděj nebo zloději tehdy využili nestřeženého okamžiku a z vitríny inkriminované album ukradli,“ popisuje tiskový mluvčí Muzea umění v Olomouci Petr Bielesz.

Teď je album znovu na světě. Milanu Tognerovi ho začátkem letošního března poslal poštou asi šedesátiletý muž. Uvnitř balíčku byl i anonymní dopis. „Dotyčný byl dobrý člověk, ale udělal v životě hodně chyb. Předtím, než zemřel, mě požádal, abych vyřídil tuto záležitost,“ řekl historik umění Milan Togner.

Policie neznámého muže stále hledá proto, aby objasnil okolnosti krádeže. Radost ze znovuobjevení alba ale kalí odborníkům skutečnost, že z něho někdo polovinu kreseb vytrhal. Sborník je teď uložený v trezoru vědecké knihovny.

„Určitě bychom ho neradi půjčovali na delší dobu - třeba na deset, dvanáct let, jako to bylo teď,“ říká s hořkou nadsázkou pracovník oddělení historických fondů knihovny Rostislav Krušinský.

  • Muzeum v Olomouci autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1616/161580.jpg
  • Muž, který album poslal - záběr průmyslové kamery autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1616/161581.jpg
  • Ukradené a nalezené album autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1616/161582.jpg