V Plzni začaly oslavy osvobození

Plzeň - V Plzni dnes začaly Slavnosti svobody, které připomínají osvobození města americkou armádou a konec druhé světové války. Letos jsou oslavy vzhledem k 65. výročí větší než jiné roky. Diváky čekají pietní akty u pomníků, koncerty, dobové vojenské kempy, ukázky práce policie a současné americké i české vojenské techniky. Součástí dosud největší prezentace české armády v Plzni bude mimo jiné i vůbec první veřejné představení transportérů Pandur.

Originální projektil vystřelený 6. května 1945 z kulometu amerického tanku na kostel svatého Bartoloměje v Plzni, z jehož věže tehdy po lidech stříleli fašisté, dnes rozšířil sbírku Patton Memorial Pilsen. Střelu věnoval osmdesátiletý Plzeňan, jenž tehdy jako chlapec vítal v dešti na náměstí osvoboditele. „Tehdy 6. května ráno jsme s bratrancem slyšeli hučení tanků. Pršelo a my šli na náměstí vítat Američany. Plakali jsme, objímali se. Najednou vylétly z kostela rakety, byli tam esesáci,“ vzpomínal Stanislav Šrámek, jenž střelu věnoval.

Dnes hodinová bitva, zítra přehlídka historických vozidel

Telefonát Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Jedním z vrcholů dnešního dne byla ukázka historické polní bitvy nazvané Infernal Cauldron. Tisíce lidí spolu s americkými válečnými veterány zaplnily terasy U Ježíška a ochoz mostu Milénia v ulici U Trati. Mohli tak sledovat, jak německá dělostřelecká baterie napadla a zničila americkou vojenskou kolonu. Americké jednotky poté provedly bojový průzkum, ale Němci je donutili ustoupit. Nakonec dorazily americké posily a ve strhující přestřelce posádku německé baterie zničily.

„Historická bojová ukázka s řadou pyrotechnických efektů byla jedna z největších nejen v Plzni, ale i v České republice. Jedinečný zážitek pro diváky připravilo 150 členů několika vojenských klubů v dobových uniformách a se 40 kusy historické vojenské techniky,“ uvedla mluvčí magistrátu Edita Vighová. Do bojů byl nasazen například tank M8 Greyhound, pancéřová vozidla M3 Half Track, Jeepy, Dodge, německé pásové vozidlo, kulometný Mercedes a asi 150 kusů různých druhů zbraní.

Vrcholem nedělního programu je kolona Convoy of Liberty na Klatovské třídě, ve které pojede na 230 historických vojenských vozidel z celé Evropy. Součástí kolony, kterou zahájí přelet dvou stíhaček Gripen, bude také moderní technika české i americké armády. Vyvrcholením oslav bude 6. května vzpomínkový akt u pomníku Díky, Ameriko!, jehož se zúčastní prezident Václav Klaus.

Oslavy konce 2. sv. války v Plzni
Zdroj: ČT24