Předškolní děti si v Lanškrouně vyzkoušely dopravní pravidla v praxi

Lanškroun - Pomáhat, chránit a hrát si. Tak se jmenuje dopravní výchova předškoláků, kterou vyzkoušeli v mateřské škole v Lanškrouně. Děti má naučit základní pravidla silničního provozu a zároveň upozornit na rizika dopravních nehod, to vše hravou a zábavnou formou pod dohledem rodičů a hlavně policistů. Děti se učí, jak se správně rozhlédnout, komu dát přednost nebo jak má vypadat povinná výbava jízdního kola a co si může dovolit chodec.

„Projekt je zaměřen hlavně na seznámení s nejdůležitějšími dopravními značkami. Ty by jim měly dát návod, jak se mají na silnici chovat,“ prohlásil Petr Bilanský, zástupce vedoucího oddělení Policie ČR Lanškroun.

Každá třída dostala patrona, ten za dětmi celý měsíc chodil, učil je značky a jak se mají chovat. Značky na nově nakresleném dopravním hřišti si děti vyráběly samy. Od chvíle, kdy se s výukou začalo, byla pravidla silničního provozu i doma tématem číslo jedna. „Jsme nadšení, náš malý doma týden o ničem jiném nemluví,“ řekl otec předškoláka Jan Macháček.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Děti vyrobily policistům policejní auto

Dopravní výchova má podle policistů varovat před častými nehodami, kdy jsou na vině sami chodci nebo cyklisti. Zároveň dětem připomíná používání ochranné přilby. „Policisté za odměnu dětem udělali čerpací stanici a dnes dostali od dětí krásné policejní vozidlo,“ podotkla Eva Sichrová, mluvčí Policie ČR v Ústí nad Orlicí.