Sklářská škola v Kamenickém Šenově se stále nevzdává

Kamenický Šenov – Střední uměleckoprůmyslová škola v Kamenickém Šenově nabízí stipendia zájemcům o studium. Po sto padesáti letech jí kvůli úbytku studentů a drahému provozu hrozí konec. Libereckému kraji se ale nápad nelíbí, chce ji sloučit s jinou školou v Novém Boru. Na pomoc škole vyrazil také Magistrát hlavního města Prahy, který průmyslovce nabídl studenty i peníze. Obojí tam totiž chybí, a kraj proto na sloučení trvá, dal však škole ještě nějaký čas, aby se postavila na vlastní nohy.

Až deset tisíc korun ročně na dopravu a ubytování nabízí škola těm, kdo se po 1. květnu přihlásí ke studiu a budou dojíždět přes 50 kilometrů. Klub přátel školy zaplatí stipendia ze sponzorských darů. „Peníze jsou připravené. Předpokládáme, že by se jednalo asi o 5 studentů,“ uvedla předsedkyně klubu Hana Svobodová.

Dosud se ke studiu přihlásilo 12 žáků. Škola vypsala už čtvrté kolo přijímacího řízení, kraj to spolu se zavedením stipendií považuje za nestandardní. „Bereme to opravdu jako snahu přilákat ke studiu co největší počet studentů,“ prohlásila vedoucí Odboru školství Krajského úřadu Liberec Jiřina Princová a radní Libereckého kraje pro školství Radek Cikl (ČSSD) varuje: „Aby se ta škola, která má být výběrovou, nestala školou, kde je třeba zabezpečovat obyčejný nábor.“ Už v únoru letošního roku však ředitel SUPŠS Kamenický Šenov František Janák namítal: „Pro nás je do budoucna rozhodující ani ne tak sehnat peníze, jako sehnat studenty.“ Hana Svobodová dodala: „Rozhodující je talentová zkouška, jak to bývá na uměleckých školách zvykem.“

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Stipendia nabízí také Liberecký kraj. Na sklářské obory tak láká učně v Jablonci nad Nisou nebo v Novém Boru. Studenti maturitních oborů školy v Kamenickém Šenově na ně však nárok nemají. „Je to začátek programu. Soustřeďujeme se na učební obory a podpory maturitních oborů se to netýká,“ vysvětlila Jiřina Princová z krajského úřadu. Kapacita uměleckoprůmyslové školy je naplněná zhruba ze třetiny, jeden učitel tady připadá statisticky na dva a půl žáka. Liberecký kraj už nechce provoz školy dotovat.

Liberecký kraj dal škole čas na záchranu do září. Pokud však do té doby peníze nesežene, se školou v Novém Boru ji sloučí od ledna příštího roku.

Střední umělecko-průmyslová škola v Kamenickém Šenově nabízí stipendia zájemcům o studium.
Zdroj: ČT24