Hrad Jestřebí je opět přístupný

Jestřebí – Hrad Jestřebí je po říjnových sesuvech pískovce, na kterém stojí, znovu přístupný turistům. O víkendu ale obyvatele žijící pod 700 let starou zříceninou znovu vystrašil sesuv balvanů. Radnice přitom masiv zajistila. Starostka Jestřebí Marta Schwarzbachová však potvrdila, že skála stále padá.

Před půl rokem se zřítilo 80 tun pískovce. Balvany tehdy jen zázrakem nikoho nezranily. Nejnutnější opravy poškozeného masivu skončily pár dní před víkendovým sesuvem. Stály 220 tisíc korun a zaplatila je obec ze svého. Neuspěla se žádostí ani na Libereckém kraji, ani na ministerstvu kultury. Elektronické sondy, které by upozornily na další případné sesuvy, si už ale obecní kasa nemůže dovolit.

„Skálu budeme každý rok prohlížet, jek eroze pokračuje,“ uvedla Marta Schwarzbachová. Památka je vyhledávaným cílem turistů. Víkendový sesuv prohlídkový okruh nijak neohrozil. Vstupovat se nesmí jen na svah pod hradem. Vyztužení celého pískovcového bloku by přišlo na 15 milionů korun a tolik sama obec nemá.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Hrad kvůli sesuvům přišel již o cimbuří, podle odborníků se do několika století rozpadne úplně.