Kdyně otevřela nový aquapark

České Budějovice - Centrum vodní zábavy se třemi pětadvacetimetrovými plaveckými drahami, vodními atrakcemi, dětským bazénem, masážními tryskami a wellness centrem otevřela dnes Kdyně na Domažlicku. Pětitisícové město tak nabízí vodní atrakce, jaké zatím v takové míře chybí například v mnohem větších Klatovech, Domažlicích nebo Sušici.

Centrum vodní zábavy mohlo město postavit hlavně díky dotaci z Evropské unie. Stavba zařízení, které má mimo jiné i unikátní technologii na čištění vody, přišlo na sto třicet šest milionů korun, z toho dotace byla sto třináct milionů korun. „Vracíme Kdyni letovisko, které tady bývalo a mělo tady věhlas,“ říká starosta Kdyně Jan Löffelmann. 

Kdyňský aquapark je určen především pro relaxaci a rodiny s dětmi. „Jezdili jsme do podobného zařízení do Německa, ale teď to máme skoro za domem a je to skvělé,“ uvádí jeden z místních občanů. „Přivítal jsem to, že si sem mohu z chalupy odskočit,“ přidává se druhý. „My jsme jezdili plavat až do Klatov, proto jsme rádi, že je to v místě,“ dodává třetí. 

Repoertáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Podobné zařízení jako ve Kdyni už deset let funguje v Horažďovicích. „Aquapark navštěvuje měsíčně asi deset tisíc lidí, za rok to dělá něco přes sto třicet tisíc lidí,“ informuje ředitel horažďovického aquaparku Jiří Hlavatý.    

Aquapark v Horažďovicích by měl v brzké době projít modernizací. Město doufá, že proběhne rychleji než plánovaná stavba nového bazénu ve dvacet kilometrů vzdálené Sušici. Ten Horažďovicím s největší pravděpodobností odláká velké množství lidí ze Šumavy. „Vím o řadě lidí ze Sušice, kteří pravidelně navštěvují naše zařízení. Ti by zřejmě zůstali doma,“ uvědomuje si místostarosta Horažďovic Ladislav Lenský.   

Vedení Sušice teď dokončuje dokumentaci k novému aquaparku. Se stavbou by chtělo začít už příští rok.