Osm jihočeských obcí dostalo ocenění za péči o válečné hroby

Praha – Ministerstvo obrany ocenilo celkem 25 obcí za péči o válečné hroby. Letos směřuje rekordní počet plaket do jihočeských obcí – například do Číčenic, Plavska, Deštné, Radomyšle a Bělčic. Lidé, kteří se o hroby starají, to dělají úplně zadarmo. Největší odměnou jim je pochvala.

Například v Číčenicích, jedné z oceněných obcí, se o tamní pomník starají členky místního klubu. Uklízejí okolí, likvidují plevel a čistí pamětní desku. Na ní jsou jména dvanácti vojáků, kteří zde zahynuli během první světové války. Pietní místo je podle číčenického starosty Milana Holečka středem obce. Loni zastupitelé uvolnili z rozpočtu obce na úpravu kamenné části tisíce korun. „Medaile udělujeme jednak na základě našich poznatků a jednak na doporučení krajských úřadů. Na každém krajském úřadu pracuje někdo, kdo má péči o válečné hroby na starosti, kraj zná nejlépe a dá nám návrhy, koho ocenit,“ vysvětlil Českému rozhlasu Imrich Vetrák z ministerstva obrany.

Na jihu Čech jsou stovky válečných hrobů, dvě třetiny z nich už zkontrolovali krajští úředníci. Zatím nenašli žádné neudržované místo. Plaketu už dříve získali také členové jindřichohradeckého klubu historie letectví. Ti se už dvě desetiletí starají o hroby československých válečných letců v zahraničí.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)