Lidé v Hradci Králové si stěžují na sekání trávy

Praha – Královéhradecký magistrát musí řešit kuriózní petici. Některým lidem se totiž nelíbí sekání trávy. Podle některých totiž sekačky vyjíždějí často, tráva kvůli nadměrnému sekání usychá, sekání je hlučné a má negativní dopad na živočichy. Sepsali proto petici, kterou poslali na královéhradecký magistrát.

Petice má 1 500 podpisů, paradoxně z celé republiky. Autory petice se ČT nepodařilo oslovit. Za petiční výbor vystupují lidé, kteří mají trvalé bydliště mimo region – jeden v Chocni a druhý v obci Lázníky na Přerovsku. „Nad touto peticí se mohu pouze zasmát. Čekáme, že se možná ozvou alergici, takže budeme řešit, jestli budeme sekat, nebudeme sekat…“ uvedl primátor města Otakar Divíšek. „Petice má vyšší váhu než jednotlivá samostatná stížnost, obvykle je projednávána i v orgánech města,“ řekla k tomu vedoucí odboru interního auditu a kontroly hradeckého magistrátu Jaroslava Fikrová.

Zda má petice šanci na úspěch, se teprve ukáže. Radnice zatím žádné změny v systému sekání trávy nechystá. Ročně musí královéhradecký magistrát řešit zhruba dvacet petic. Úspěšný byl například protest proti příliš malým dlažebním kostkám na chodnících, které vadily hlavně ženám nosícím podpatky a lidem se sníženou pohyblivostí. Nově rekonstruované chodníky budou dlážděné jinak.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)