Sesuv půdy na Vsetínsku znovu útočí na vodovod

Lidečko – Dlouholetá noční můra obyvatel Lidečka v podobě rozsáhlého sesuvu půdy se vrátila. Sesuv, který už bezmála před dvěma lety ohrožoval vodovod pro několik desítek tisíc lidí, se dal v důsledku vytrvalých dešťů posledních týdnů opět do pohybu. Obyvatelům Lidečka tak opět hrozí, že zůstanou bez pitné vody. Už koncem roku 2008 se přitom hovořilo o tom, že by ohrožený vodovod měl být přeložen. Doposud se však na nákladnou úpravu nenašly peníze.

Sesuv ohrožující vodovod pro Lidečko je přibližně půl kilometru dlouhý a místy až 40 metrů široký. Teď je v důsledku vydatných dešťů znovu v pohybu. Denně se posune až o jeden centimetr, což z něj podle geotechniků dělá nejrychleji se pohybující sesuv ve střední Evropě. „Je to nově reaktivizované a bohužel srážky jsou takové, že stále hrozí celé sesutí,“ varoval geotechnik Jaroslav Ryšávka.

Podle techniků i obce je řešení krizové situace nasnadě. Vodovod se musí přeložit k silnici vedoucí z Lidečka směrem na Vsetín. Přeložka by ovšem vyšla na více než 20 milionů korun, což si malá horská obec nemůže dovolit. „Přeložka vody je jediné možné řešení. Budeme hledat finanční prostředky u státu nebo z evropských peněz,“ prohlásil starosta Lidečka Vojtěch Ryza (KDU-ČSL). ##GMAP:4089:Lidečko##

Reportáž Daniela Šamánka (zdroj: ČT24)

Nepříznivá situace se zatím řeší jen provizorně

Starosta i obyvatelé Lidečka zatím musí spoléhat jen na provizorní řešení. Geotechnici už dříve na sesuvu provedli drobné odvodňovací práce. Kdyby sesuv přerušil dodávky vody, má obec spolu s Vodovody a kanalizacemi připravené krizové řešení. „Vodovody a kanalizace ve spolupráci s krizovým štábem se pokusí provizorně propojit šachty, které tu jsou nachystány, a mělo by do tří dnů dojít k propojení. S tím, že do té doby budou Vodovody a kanalizace dovážet cisternami do vodojemu vodu,“ uvedl Ryza.

Podle geotechniků je v současnosti kritická situace také na dalších místech Vsetínska. Nové sesuvy se objevily například v obci Hruška nebo Jarcová u Valašského Meziříčí.