V Prachatickém muzeu ožívají dějiny Zlaté stezky

Prachatice - V Prachaticích pokračují oslavy milénia Zlaté stezky. V tamním muzeu otevřeli novou rozsáhlou expozici, která je magnetem letošní sezony na česko-bavorském pomezí. Historici na ní pracovali dvacet let, do všech detailů zmapovali, jak soumaři po stezce do Čech převáželi z alpské oblasti sůl a další zboží. Oslavy potrvají celý rok a přijdou na miliony korun.

„Chtěli jsme skombinovat to nejmodernější, co může muzejnictví nabídnout,“ upozornil ředitel muzea Pavel Fencl. Uvnitř jsou ukázky zboží, které po obchodní cestě koně vozili. Vedle soli, se tady objevují drahé látky, koření, zbraně i vína.

Druhou část expozice organizátoři pojali jako databanku znalostí o této stezce. „Měla by shromáždit výsledky více než dvacetiletého výzkumu,“ uvedl kurátor výstavy František Kubů.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

O solné stezce se zmiňuje poprvé listina z roku 1010. Také na německé straně hranice si význam stezky nyní připomínají, za dva týdny se do Česka vydá karavana. Čeká ji trasa dlouhá 250 kilometrů. „Přiveze dobovou sůl. Bude mezinárodní, protože se poveze i sůl vatikánská,“ doplnila spoluorganizátorka oslav Růžena Štemberková,

Zlatá stezka je slavná obchodní cesta. Začínala v Pasově a měla tři hlavní větve s cílovými místy ve Vimperku, Prachaticích a Kašperských Horách. Pohybovalo se po ní týdně až 1 200 koní. Mnoho měst na Šumavě a v Bavorském lese vděčí za svůj vznik právě této cestě.