Zahltí Krušné hory kamiony?

Karlovy Vary - Desítky lidí protestovaly proti rychlostní silnici, která má spojit českou a německou stranu Krušných hor. Tvrdí, že provoz kamionů poškodí tamní přírodu. Podle ministerstva dopravy jsou obavy lidí zbytečné, protože stavba je zatím jen v rovině úvah. Tuto možnost pro nejbližší léta vylučuje i vedení Karlovarského kraje.

Stavba nových silnic by trvale poškodila krušnohorskou přírodu. Oblast by už nebyla atraktivní pro turisty a rekreanty. To jsou největší obavy stovek obyvatel horských obcí z obou stran hranice. „Zničí nádherný ráz zdejší krajiny, kvůli které jsme se sem přistěhovali,“ upozorňuje jeden z protestujících. „Jakmile sem pustí kamiony, bude ta silnice silně vytížená a tady to bude zničené,“ dodává druhý.   

Petici proti kamionové dopravě v Krušných horách podepsaly stovky Čechů. Proti stavbě protestují i německá sdružení. „My jsme v našem regionu nasbírali už dvanáct tisíc podpisů,“ informuje zástupce sdružení BI-B93 Jürgen Schreckenbach. 

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Krajský úřad silnici, která propojuje krušnohorské obce, postupně rozšiřuje. „Směřují ke zprůjezdnění této silnice pro nákladní kamionovou dopravu,“ je přesvědčen zástupce sdružení z Horní Blatné Miloslav Zítka. 

Podle náměstka hejtmana je ale cílem úprav zpřístupnit hory turistům, a ne na ně přivést tranzitní dopravu. „Za Karlovarský kraj tento strach nesdílím. Samozřejmě nemohu vyloučit, že tato silnice bude převedena do silnice prvních tříd a postaví si ji tam vláda i přes odpor místních obyvatel,“ říká náměstek Karlovarského kraje pro dopravu Petr Navrátil. „Jsou to pouze úvahy, že by někdy v budoucnu mohla taková silnice existovat. Nicméně v aktuálním harmonogramu výstavby infrastruktury nic takového není,“ uklidňuje místní a vedení kraje mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.  

Náměstek hejtmana předpokládá, že o budoucí podobě dopravy v Krušných horách rozhodnou politici ještě v průběhu letošního roku.