Tachovsko se pomalu vzpamatovává z krize

Tachov - Loni v létě atakovala nezaměstnanost na Stříbrsku dvacetiprocentní hranici. Lidí bez práce tehdy dramaticky přibylo, když z regionu odešel největší zaměstnavatel, firma Alcoa Fujicura. Tehdejší situaci hodnotí nyní starosta Stříbra Miroslav Nenutil jako skutečnou katastrofu. Průmyslové zóny však už začínají obsazovat noví investoři a Tachovsko se vzhledem k dostupné pracovní síle a strategické poloze stává velmi žádanou lokalitou. Podle starostů ale důvod k optimismu ještě zdaleka není.

Masivní propouštění nepostihlo jen Stříbro. Ve Starém Sedlišti u Tachova je aktuálně osmnáctiprocentní nezaměstnanost a nové uplatnění tu hledají lidé jen těžko. Tachovský úřad práce však nabízí rekvalifikační kurzy hrazené z evropských sociálních fondů, po jejichž absolvování by měl člověk více co nabídnout a tím pádem i větší šanci sehnat zaměstnání. Pestrý výběr rekvalifikačních kursů patří do balíčku protikrizových opatření, který starostové na Tachovsku zavedli. Především se sem však snaží nalákat nové investory. A zdá se, že úspěšně.

Jak uvedla Lucie Kocourková, mluvčí z Agentury pro podporu podnikání a investic CzechInvest, stává se z Tachovska nejvyhledávanější lokalita pro zahraniční i domácí investory. Dva už vstoupili a s dalšími se prý jedná. „V řádech se jedná o stovky nových pracovních příležitostí,“ uzavírá Kocourková. Pomocnou ruku podal i stát. Od začátku roku je Tachovsko na seznamu hospodářsky slabých regionů. Mělo by tak snáz dosáhnout na dotace.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)
  • Starosta Stříbra Miroslav Nenutil autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1711/171094.jpg
  • Tachovsko je pro investory lákavá lokalita autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1711/171097.jpg