Nová poloha pramene Vltavy mění mapu Šumavy

Šumava – Mapa Šumavy se mění. Ochranáři se totiž rozhodli zpřístupnit pravý pramen Vltavy. Poslední výzkumy ho posunuly asi o kilometr do druhé zóny národního parku. Stávající, stále ještě oficiální pramen řeky leží přímo na jedné z páteřních šumavských stezek. Tato česká národní řeka ale velmi pravděpodobně vyvěrá ve středověkém stříbrném dole.

Pavel Hubený ze Správy Národního parku Šumava informoval, že prameniště zabírá poměrně velkou plochu, včetně části rašeliniště. Správa parku už k pramenu, který byl vybrán jako fotogenicky nejvhodnější místo, začala stavět stezku. Turisty, kteří budou muset šplhat do prudkého kopce, na ni pustí v průběhu prázdnin.

Správci čekají, že se sem znovu vypraví i lidé, kteří už původní pramen navštívili. Na změnu ale musejí reagovat i třeba vydavatelé průvodců a podrobných map. Marcel Goetz z Mapového centra České Budějovice říká, že ve vybraných mapách by se nový pramen měl objevit počátkem července.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Kuriozitou je, že vybraný pramen nemusí být dílem přírody. Voda velmi pravděpodobně vyvěrá několik desítek metrů uvnitř skalního masivu a na světlo se dostává cestou vytvořenou někdy před 700 až 800 lety. „Jsme přesvědčení o tom, že je to výtok z odvodňovací štoly nějakého starého, středověkého důlního díla,“ sdělil Pavel Hubený.

Čistá voda z Vltavy už teď patří mezi oblíbené turistické suvenýry. Přímo v prameništi si ji nabírají i ochranáři a chodí sem také obyvatelé této části Šumavy. Podle nich má díky vysokému obsahu stříbra léčivé vlastnosti.