Záplavy poškodily majetek mnoha lidí

Trutnovsko/Vysočina/Třeboňsko – V některých obcích dochází k poškození majetku obyvatel po povodních opakovaně. Dům Poliačkových z Radvanic na Trutnovsku bývá ale zaplavený s železnou pravidelností při každém větším dešti. Rozvodněný potok pak obvykle smete nejen zahradu, ale zalévá i sklep, chodby a občas pronikne i do obýváku. Poliačkovi říkají, že je to kvůli zanedbané údržbě potoka a taky zemědělské činnosti nad jejich domem.

Potok se na pozemek Poliačkových dostává trubkou, kterou neustále ucpává kamení. Nad domem je malá nádrž, která by měla zadržovat vodu, ovšem je plná bahna. Poliačkovi si stěžují, že na problém nejrůznější úřady upozorňují už několik let, ale bez úspěchu.

Mluvčí trutnovského městského úřadu Zdeněk Nýdrle říká, že jde o složité majetkoprávní vztahy. Starosta Radvanic Vladimír Diblík dodal, že jejich rozluštění není vůbec jednoduché. Závěr z posledního jednání úředníků a Poliačkových je takový, že s návrhem řešení by do konce roku měla přijít zemědělská a vodohospodářská správa.

Reportáže Přemysla Šrámka, Radovana Daňka a Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Jsou na vině úpravy kanálů, nebo kukuřice?

V Poříčí, místní část Přibyslavi, přesně před rokem prakticky každý přívalový liják zaplavil bahnem celou obec. Nešťastní majitelé poškozených nemovitostí si myslí, že to zavinila radnice nevhodnými úpravami kanálů a silnice. Úředníci ale mají v rukou odborný posudek, podle kterého vinu jednoznačně nesou zemědělci, kteří v kopci nad vesnicí pěstovali kukuřici.

Tato plodina podobně jako například řepa nebo brambory podle posudku nedokáže ve svahu zabránit erozi. Jana Krejčová z odboru životního prostředí přibyslavského městského úřadu podotkla, že letos k žádným záplavám nedošlo, protože kukuřice šla stranou. Vedení zemědělského podniku si však podobně jako místní lidé myslí, že na vině jsou hlavně úpravy kanálů a extrémní množství loňských srážek. O dalším způsobu hospodaření v této oblasti ale bude s radnicí jednat.

Na Třeboňsku proběhne unikátní měření

Rybník Rožmberk, který je vzdálen zhruba 20 kilometrů od Veselí nad Lužnicí, zadržel při povodních v roce 2006 desetinásobek obvyklého množství vody. Lidé se báli poškození hráze a povodňové vlny, podobné třeba té, která poničila vesnice na Strakonicku v roce 2002. Rožmberk rok 2006 vydržel, kraj ale nechce riskovat. Rozhodl se velmi detailně prozkoumat stav více než 160 kilometrů hrází 32 rybníků třeboňské soustavy.

Karel Vlasák (ODS) z Krajského úřadu Jihočeského kraje připomněl, že protržení pouhých dvou rybníků přineslo povodeň i do 15 kilometrů vzdálené Blatné. Specialisté nyní mají najít všechny průsaky nebo dutiny. Získané údaje mají odpovědět na otázku, nakolik je možné rybníky naplnit, hlavně při bleskových povodních. Výsledky unikátních měření by kraj měl znát v prosinci letošního roku. Vlastníci rybníků podle svých slov zásadní nepříjemné překvapení nečekají.