Experiment na Boleveckém rybníku se povedl

Plzeň – Už pět let přeměňují hydrobiologové velký Bolevecký rybník na jezero. Díky unikátnímu experimentu má být průzračnost vody až dvakrát lepší. Principem projektu je změnit stav nádrže tak, aby se při zachování její vysoké ekologické hodnoty výrazně zlepšila kvalita vody pro rekreaci. Jedná se o přeměnu nepříznivého stavu na stav s vodními rostlinami, řídkou rybí obsádkou s vysokým podílem dravců a minimálním výskytem sinic. Pokus zatím vychází dobře. Bolevecký rybník patří k nejnavštěvovanějším rekreačním místům na Plzeňsku a díky příslušným úpravám také nabízí bezbariérové zázemí pro postižené.

Během posledních pěti let zažil Bolevecký rybník převratné změny: chemické úpravy vody, výměnu ryb, přesazování vodních rostlin za jiné. Nyní už se průhlednost vody pohybuje kolem tří metrů. „Dnes to je kolem tří metrů, někdy je ale průhlednost i desetinásobná. Je to naprosto nesrovnatelné,“ uvedl správce rybníku Jaroslav Frydrýn. Hydrobiologové mění rybník na jezero a zjednodušeně má fungovat jako dobře udělané akvárium, které se při správně vyváženém podílu ryb a rostlin téměř nemusí čistit. „Rybník už se dostal do poměrně dobrého stavu, budeme se snažit ho v tom stavu udržet,“ prohlásila referentka Odboru vodního hospodářství Plzeň Jiřina Kopáčková. Rostliny, které čistí vodu přerůstají a tak je musí správci rybníku tzv. vyžínací lodí zastřihnout tak, aby plavcům nepřekážely. Zatím s nimi problémy nejsou. „Ty rostliny tu jsou, ale ne v takové míře, aby vadily plavcům a rekreantům,“ dodala Jiřina Kopáčková.

Po několika letech námahy je v současné době čistota vody i podle rekreantů výrazně lepší než dřív. I když bazén to není a nikdy nebude. „Příroda. Moře to ještě není, ale voda je super,“ ujišťují návštěvníci a správce kempu a pláže Antonín Hegner doplnil: „Ta voda je prostě kvalitní a je to poznat i na návštěvnosti.“ Bolevecký rybník jako poslední v kaskádě plzeňských rybníků má pro experiment téměř ideální podmínky a o metodu už projevily zájem i další lokality u nás i v zahraničí. Jejich podmínky jsou však většinou mnohem složitější.

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Údržba ekosystému zatím ještě stojí 3 miliony ročně. Ideální stav nastane, až si ho rybník ohlídá sám.

Už pět let přeměňují hydrobiologové velký Bolevecký rybník na jezero.
Zdroj: ČT24