V Krnově nacvičovali likvidaci nebezpečné látky

Krnov - V areálu bývalé textilní továrny Karnola v Krnově hasiči společně s policisty a členy chemické laboratoře nacvičovali likvidaci nebezpečné látky. Při akci používali skutečný zdroj záření - kobalt 60. Cvičení mělo prověřit složky integrovaného záchranného systému, posílit jejich koordinaci a celkovou úspěšnost zásahu.

Modelová situace vypadala takto: neznámý pachatel odvezl nebezpečný odpad do prostoru bývalé továrny, ten začal chemicky reagovat a hrozil únik radiace. S tímto námětovým cvičením se museli vypořádat krnovští hasiči a policisté. „Vidím z nějaké tovární haly stoupat kouř a nevím, o co se jedná, plameny nejsou vidět,“ hlásí svědek nebezpečnou situaci.

Na místo přijíždí nejprve hlídka policie. „Zdroj ohrožení je zřejmě v místnosti v přízemí, nedá se zde orientovat, je to silně zakouřené,“ říká jeden z policistů při prvním ohledání místa.

Reportáž Veroniky Glötzerové (zdroj: ČT24)

Policisté následně volají hasiče. Ti kontrolují situaci nejprve v dýchacích přístrojích, a protože měřiče hlásí zamořené ovzduší, převlékají se do protichemických obleků. „Hasiči budou zjišťovat hodnoty dávkového zářiče, který se v objektu nachází. Dále budou prohledávat objekt a zjišťovat, jestli tam nejsou další nebezpečné látky,“ popisuje činnost týmu velitel zásahu Michal Kostroš.

Při reálném zásahu by lidem hrozila tzv. nemoc z ozáření. Hasiči proto musí označit bezpečnou zónu, předat místo policii, která objekt pohlídá do příjezdu členů chemické laboratoře nebo zástupců Státního úřadu pro kontrolu jaderné bezpečnosti. „Cílem tohoto cvičení bylo, aby kolegové z jednotky ověřili, zda dochází k úniku radioaktivních látek a použili přitom moderní měřící přístroj, kterým jsou jednotky nově vybaveny,“ vysvětluje odborná pracovnice chemické laboratoře Hasičské záchranné služby z Frenštátu pod Radhoštěm Petra Linhartová. „Cvičení proběhlo z mého pohledu na jedničku, bez chyb. Hasiči si vyzkoušeli na vlastní kůži zásah proti nebezpečné látce,“ dodává velitel Hasičské záchranné služby v Krnově Pavel Jendřejek.

Podobná taktická a prověřovací cvičení týkající se nebezpečných chemických látek pořádají krnovští hasiči přibližně jedenkrát za rok.