Hrozí opočenské nemocnici zánik?

Hradec Králové - V ulicích Opočna na Rychnovsku protestovali lékaři, zdravotní sestry, obyvatelé města, ale také zástupci radnice a okolních obcí. Důvodem protestu je rozhodnutí Královéhradeckého kraje zrušit s koncem června chirurgické oddělení tamní nemocnice. Od té chvíle mají pacienti dojíždět za operacemi do jiných měst.

Protestovat přišly stovky lidí. Průvod nespokojených obyvatel doprovázený dechovou hudbou zamířil z nemocnice přímo na náměstí, kde proběhla symbolická operace pacienta. „Kraj nás ještě v únoru ujišťoval, že žádné rušení nebude,“ zlobí se zdravotní sestra Pavlína Prostředníková. „Je to hanba,“ rozhořčuje se obyvatel Opočna František Červinka. „Já to nechci komentovat, protože bych musel být vulgární,“ dodává jeho kolega Josef Kupka.   

Lidé říkají, že uzavření chirurgie je prvním krokem k zániku celé nemocnice. Zaměstnanci si stěžují, že nemají tušení, co s nimi bude. „Je to vůči nám neférové, protože ještě teď nevíme, jak budeme v červenci sloužit,“ říká zdravotní sestra Eva Francová. „Jakmile zavřete v jakékoli nemocnici chirurgické oddělení, tak postupně končí celá nemocnice,“ varuje starosta Opočna Štěpán Jelínek.    

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Královéhradecký kraj uzavření chirurgie zdůvodňuje špatnými hygienickými podmínkami na operačních sálech, kde chybí klimatizace. Investovat do změny se mu nechce, protože opočenskou chirurgii považuje z hlediska počtu operací za neperspektivní. Že by uzavření chirurgie vedlo k zániku nemocnice, odmítá. „O opočenské nemocnici se bude rozhodovat patrně v září na zastupitelstvu, s její existencí se rozhodně počítá,“ uklidňuje situaci mluvčí Královéhradeckého kraje Imrich Dioszegi. 

Práci opočenských chirurgů převezmou od července nemocnice v Náchodě a v Rychnově nad Kněžnou.