Jihomoravská KDU-ČSL podmínila jednání s ČSSD zrušením poplatků

Brno - Jihomoravští lidovci začnou jednat o krajské koalici s ČSSD. KDU-ČSL si dnes na stranickém jednání určila vyjednávací tým a podmínky. Podle šéfa jihomoravské KDU-ČSL a bývalého hejtmana Stanislava Juránka ale musí skončit koalice občanských a sociálních demokratů, kraj také musí přestat s proplácením zdravotnických poplatků v nemocnicích. Třetí podmínkou je, aby kraj úvěr z Evropské investiční banky využíval na kofinancování projektů placených z evropských dotací či záměrů s vysokou přidanou hodnotou.

Koncem koalice Juránek myslel skutečnost, že z funkcí radních musejí odejít i čtyři občanští demokraté. Funkce dosud neopustili, i když ODS předminulý týden vypověděla koaliční smlouvu. „Teď je stále ve funkci 11 radních, pořád jsou nějaké smírčí možnosti,“ uvedl Juránek. K proplácení poplatků dodal, že sama sociální demokracie musí zajistit zrušení této praxe, jinak lidovci vůbec nezačnou vyjednávat.

Vyjednávací tým má pravomoc vyjednávat s ČSSD i ODS. Koalici s většinou v zastupitelstvu sestaví lidovci pouze s ČSSD nebo s oběma velkými stranami. Hejtman Michal Hašek (ČSSD) řekl, že preferuje levostředové uspořádání. O personálních požadavcích lidovců zatím Juránek odmítl diskutovat. Naznačil ale, že KDU-ČSL se patrně nespokojí se čtyřmi posty radních, které měla ODS. „Oni mají 11 mandátů, my 18,“ dodal. Dva zastupitelé zvolení za KDU-ČSL sice odešli k TOP 09, lidovci je ale podle Juránka vyzvali, ať se mandátu vzdají, nebo hlasují dle doporučení KDU-ČSL: „Z klubu jsme je nevyloučili.“

Hašek dnes rozhodnutí KDU-ČSL uvítal. K podmínkám pouze řekl, že s nimi vstupuje do jednání každá ze stran a při rokování se o nich pak rozhoduje. „S našimi týmy jsme okamžitě připraveni jednat o společném koaličním projektu,“ dodal. Zároveň vyzval ODS, ať do čtvrtečního zasedání zastupitelstva odejde z placených funkcí na kraji. Předseda jihomoravské organizace strany Jiří Kadrnka to už dřív přislíbil.

Předseda jihomoravské ODS Jiří Kadrnka
Zdroj: ČT24