Karlovarští symfonici jsou v pohotovosti

Karlovy Vary – Zhruba dvě stovky lidí dnes v Karlových Varech demonstrovaly za odvolání ředitele Karlovarského symfonického orchestru a městské radní pro kulturu. Oba činitelé podle většiny hráčů vedou toto těleso k zániku, zástupci města s argumenty nesouhlasí. Podle symfoniků radnice zmanipulovala výběrové řízení a násilně dosadila do funkce ředitele orchestru Zdeňka Vikora. Hudebníci jsou přesvědčeni, že není dobrým manažerem. Hráči protestují také proti snižování úvazků a transformaci příspěvkové organizace do obecně prospěšné společnosti. Tvrdí, že v orchestru vládne chaos. Demonstraci na dnešek svolali také proto, že jsou přesvědčeni, že magistrát jejich požadavky přehlíží.

Více než 40 hráčů z přibližně padesátičlenného orchestru už podepsalo stávkovou pohotovost. Kvůli vyhrocené situaci a snižování úvazků uvažují někteří hudebníci o odchodu. „Žena se třemi dětmi na poloviční úvazek bere 10 tisíc čistého,“ uvedl člen umělecké rady Karlovarského symfonického orchestru Martin Petr a jeho kolega v radě Aleš Janoušek doplnil: „Nemáme možnost hrát velké symfonie, potažmo si vydělávat peníze. Orchestr je malý, neprodejný.“ Ředitel orchestru Zdeněk Vikor se brání, že zastupitelé orchestru snížili dotaci, a proto následovala nepopulární opatření: „Nikoho jsme nepropustili, pouze jsme snižovali úvazky. Takže jsme se chovali sociálně.“

Opoziční zastupitelé jsou přesvědčeni, že město příliš utrácí za velké projekty, a proto mu chybí peníze na kulturu. „Symfonický orchestr je historická tradice, klenot kultury města Karlovy Vary, o který město nesmí přijít,“ ujistil Jiří Kotek (Alternativa). Radní tvrdí, že se krize v symfonickém orchestru zvrhla v předvolební boj. „Ustoupit tak, že bychom odvolali pana ředitele nebo že bych odstoupila já, to se určitě nechystá,“ prohlásila městská radní pro kulturu Dagmar Laubová (ODS).

Ustoupit nechtějí ani symfonici. Pokud město ředitele neodvolá, zřejmě už v červenci začnou jednat o vyhlášení stávky.

Zhruba dvě stovky lidí dnes v Karlových Varech demonstrovaly za odvolání ředitele Karlovarského symfonického orchestru a městské radní pro kulturu.
Zdroj: ČT24