V Libuši zahajuje činnost Centrum pro integraci

Praha - V Praze-Libuši dnes zahajuje činnost Centrum pro integraci. V městské části v souvislosti s tržnicí Sapa existuje početná vietnamská komunita, centrum ale bude pomáhat všem cizincům a jeho aktivity budou zároveň sloužit i českým občanům, informoval dnes radní Jiří Janeček. Neziskové organizace zabývající se integrací Vietnamců založení centra opatrně vítají.

Centrum sídlí v budově úřadu městské části. Úřední hodiny jsou v pondělí a středu mezi 9:00 a 16:00 a v úterý a ve čtvrtek od 10:00 do 17:00. Kromě dvou sociálních pracovnic tu v pondělí a úterý bude k dispozici i tlumočník z českého jazyka do vietnamštiny. Při organizaci kulturních aktivit a propagace se počítá se spoluprací se Svazem Vietnamců. U ostatních komunit cizinců bude centrum spolupracovat s nevládními neziskovými organizacemi, které se touto problematikou zabývají.

radní Jiří Janeček:

„Centrum by mělo být nápomocno při řešení problémů Pražanů s vietnamskou komunitou zejména v poskytování informací. Na druhou stranu cizinci by zde měli nalézt dostatek informací o agendách spojených s jejich bydlením, prací, podnikáním, vzděláváním a dalších aktivitách, které vyplývají z jejich dlouhodobého pobytu v České republice.“

„V případě, že se začne ukazovat, že to přináší pozitivní výsledky pro obě strany, tuto aktivitu vítáme a budeme ji podporovat,“ řekla Zdenka Dubová z občanského sdružení Info-dráček. „Každá integrační aktivita je dobrá, ale musí být opravdu integrační,“ souhlasila Eva Pechová z občanského sdružení Klub Hanoj. Zároveň vyjádřila obavu, aby centrum nesloužilo jen Čechům, kteří si sem budou chodit stěžovat. „Jestli tam budou chodit obyčejní lidé, bude to fajn,“ dodala.

Centrum mělo být původně přímo v tržnici

S potřebou Vietnamců překonat především jazykovou a kulturní bariéru, která přináší nejrůznější občansko-správní problémy, souhlasí i Dubová. Týká se to prý nejen placení daní nebo penále, ale třeba i přihlašování televizního přijímače. Vietnamcům se ale musí například také vysvětlit, jak číst jízdní řády. „Mám dojem, že nás tam nechtějí,“ řekl minulý týden Janeček v souvislosti s jednáním s akciovou společností Saparia, která tržnici spravuje. Městu si za pronájem prostor v Sapě prý řekla o tržní nájemné, a tak centrum skončilo na úřadě městské části. Vyjádření firmy se nepodařilo získat. Klub Hanoj tu za pronájem kanceláře podle Pechové tržní nájemné platí.