Pražské Letňany mají nový lesopark s in-line dráhou

Praha – Praha otevřela nový lesopark. Na 36 hektarech orné půdy a navážky vznikl v Letňanech odpočinkový areál, který má být obdobou Stromovky nebo Ladronky. Lidé se mohou těšit například na 800 metrů dlouhou bruslařskou dráhu, v budoucnu zde navíc vznikne i lyžařská sjezdovka. Lesoparkem ale bude procházet čtyřproudá silnice.

Z celkové rozlohy lesoparku tvoří téměř devět hektarů nově založený les, 11 hektarů stávající zeleň. Zbytek zabírají louky s výsadbami soliterních stromů. Lesníkům trvalo dva roky, než v celém areálu vysázeli na 80 tisíc stromků. „Investice šla z rozpočtu hlavního města, bylo to přes 16 milionů korun,“ dodal radní pro životní prostředí Vladislav Mareček. Letňanský rekreační areál je největším nově založeným lesoparkem v Praze od 60. let, kdy vznikl park v Hostivaři. Ve správě ho bude mít městská část, která zde proto zřídí i správcovský domek.

Lesopark vznikl na území mezi Letňany, Kbely a Čakovicemi, oficiálně ho otevřeli běžeckým závodem žáci a studenti 15 pražských škol. „Nemáme vlastní sportoviště, tak se nám to bude hodit,“ řekla ČT ředitelka ZŠ generála Františka Fajtla Lenka Matoušková. V areálu se také v budoucnu rozsáhlé sportoviště plánuje. Stavět by se mělo začít na podzim tohoto roku. Vedle běžeckých tratí by zde měl vzniknout i lyžařský svah.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Plochu lesoparku ale rozdělí nová čtyřproudá silnice, která má odvést dopravu z centra Letňan. Územní rozhodnutí bylo vydáno ještě před zahájením výsadby stromů. Změna trasy už proto podle magistrátu není možná. Sportovní a rekreační část lesoparku tak bude muset propojit 80 metrů dlouhý tunel. Přístup do parku je například podél Toužimské ulice. Jednotlivé části parku spojuje několik hlavních cest, ty ostatní si návštěvníci podle radnice vyšlapou sami.

 ##GMAP:4130:Lesopark##