Praha hodlá na videoterminálech vydělat

Praha – Radní města Prahy pošlou opět do Poslanecké sněmovny svůj návrh změn loterijního zákona. Od července chtějí vybírat za každý videoloterijní terminál pětitisícový poplatek. Ten by hradili majitelé heren vždy jednou za tři měsíce. Oba návrhy musí ještě ve čtvrtek schválit zastupitelé. Město by pak mělo od provozovatelů VLT ročně dostat přes 100 milionů korun, rozdělí si je městské části. Náměstek primátora Rudolf Blažek doufá, že zpoplatnění vyvine na majitele heren větší tlak na omezení výherních přístrojů. Ročně se v Praze na všech typech výherních přístrojů údajně prosází asi šest miliard korun, uvedl náměstek.

„Jedná se o novou vyhlášku, která nahradí vyhlášku hlavního města Prahy o místním poplatku za provozovaný výherní hrací přístroj,“ uvedl Blažek. Za každý povolený videoloterijní terminál zaplatí provozovatel za tři měsíce 5000 korun. V současné době jich v hlavním městě je evidovaných více než 5200. Pokud nový zákon vyjde tento týden ve Sbírce zákonů, vyhláška začne platit od začátku července.

Rudolf Blažek, náměstek primátora Prahy:

„My jsme v situaci, kdy stále můžeme regulovat pouze a jedině výherní hrací přístroje, proto budu předkládat zastupitelům znovu tu samou úpravu, aby byl nastartován legislativní proces.“

Praha podporovala změnu zákona, která by obcím povolila omezovat počet videoloterijních terminálů. Stejnou pravomoc nyní má již u klasických výherních přístrojů. Zákon, kvůli kterému i starostové některých obcí podepisovali petici, minulý týden vetoval prezident Václav Klaus. Nezačne proto platit.

Praha se ale nechce vzdát práva omezovat hazard na svém území. Blažek proto znovu předloží zastupitelům návrh zákona, který by stanovil všechny výherní automaty na stejnou úroveň, tedy nejen klasické automaty, ale i VLT a nové typy, které se začínají v poslední době objevovat. Město by pak mohlo rozhodovat o jejich povolování. Náměstek doufá, že poslanci by nový zákon mohli přijmout do konce roku. „Myslím si, že Praha má dostatečný rozpočet na to, aby kompenzovala tu finanční ztrátu městským částem, a v prvé řadě by Praha měla začít sama u sebe a vypovědět smlouvy všude tam, kde to je možné,“ komentoval opoziční zastupitel Jiří Witzany (SNK-ED).