V Nadrybech se už opět nemusí přes most

Nadryby (Plzeňsko) – V Nadrybech na Plzeňsku se podařilo něco, čemu už věřil jen málokdo – udržet v provozu přívoz přes Berounku, který je tam od dob Marie Terezie. Místní se ho nechtěli vzdát, protože k mostu přes řeku to mají daleko. Všechno záviselo především na tom, jestli se najde nový převozník. A našel se. Přívoz v Nadrybech vznikl už v roce 1830 pro přepravu černé břidlice, o sedm desetiletí později ale jeho význam upadl a udržovali ho jen místní sedláci.

Převozník v Nadrybech se přivolává zvonkem. Přívoz je poslední ruční, takzvaný bidelní, a uveze lidi i auto. Pan Václav Fráz se rozhodl pro netradiční práci ve svých 63 letech. U vody má klid a lodě ho vždycky zajímaly: „To není pro výdělek, to je pro fandu a také pro důchodce. Normální člověk tady nevydělá.“ Převozníkovi nevadí, že jeho přívoz nemá motor, voda jej totiž většinou utáhne sama. Alespoň při běžném stavu. Když je ale vody málo a fouká silný vítr, má i zkušený převozník plné ruce práce. Na záložní elektromotorek však zatím nejsou peníze. „Někdy nastane situace, kdy proud tlačí loď lano. Potom se to musí vyrovnávat bidlem a ještě se pohybovat dopředu,“ dodal Václav Fráz.

Plavidlo dokáže převézt přes Berounku dokonce dvě osobní auta, naloďovací manévr však zvládnou pouze opravdu zkušení řidiči. „Musí pak oba dva couvat, aby se příď zvedla,“ vysvětlil převozník. Lidé přívoz využívají nejen jako zkratku, ale je to pro ně i zajímavý zážitek: „Je to dobrá zkušenost, něco netradičního.“

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Přívoz je oficiálně v provozu do konce září. Při dobrém počasí však převozník zůstává do konce října.

V Nadrybech na Plzeňsku se podařilo udržet v provozu přívoz přes Berounku.
Zdroj: ČT24