Zrakově postižená mládež soutěží v Plzni

Plzeň – V Plzni začaly patnácté sportovní hry zrakově postižené mládeže.  Celostátní akce se účastní družstva ze speciálních škol i nevidomé a slabozraké děti, integrované na běžných školách. Sportovní hry mládeže jsou cestou k úspěšnému rozvíjení zdravého způsobu života, který kompenzuje působení negativních civilizačních faktorů. Sportovní příprava i účast v soutěžních disciplínách dopomáhá zrakově postiženým žákům k aktivnímu způsobu života, pomáhá jim úspěšně se vyrovnat s handicapem a následně se i úspěšně integrovat do společnosti.

Atletika, goalball, showdown a plavání jsou čtyři tradiční disciplíny, ve kterých zrakově postižená mládež soutěží. Ne každý účastník však může absolvovat všechny discipliny, záleží na typu postižení. „Já kvůli tlaku do písku skákat nesmím,“ svěřila se jedna ze soutěžících Kateřina Hájková a Ondřej Smejkal poznamenal: „Hraji goalball, běžím šedesátku a házím krikeťákem.“ Ředitelka her Marcela Kulíšková vysvětlila: „Děti máme rozdělené do kategorií podle zrakových vad.“ Pořadatelka akce ředitelka ZŠ a MŠ pro zrakově postižené Plzeň Iva Šmrhová doplnila: „Je tu sedm družstev a soutěží 75 žáků.“

Dvanáctiletý František je nevidomý a nejvíc si věří v plavání. Podle jeho trenérky je to ale výjimka, právě kontakt s vodou je pro těžce zrakově postižené velmi složitý. „Lehnout si ve vodě na záda je pro ně katastrofa,“ prohlásila Darina Nedvědická, která působí jako pedagogický doprovod. „Prsa mi dají hodně zabrat, nejradši plavu kraul,“ hodnotí svůj výkon Fanda Jurek a Darina Nedvědická dodala: „Nejtěžší disciplinou je pro ně skok daleký, protože se mají rozběhnout a skočit do neznáma.“ Marcela Kulíšková popisuje pravidla: „Výkony jsou přepočítávány podle koeficientů. Tak jsou vlastně výsledky nevidomých srovnatelné třeba se slabozrakými.“ V pořádání sportovních her se střídají školská zařízení pro zrakově postižené, v Česku jich je celkem šest. Letos soutěž hostí Základní škola a mateřská škola pro zrakově postižené v Plzni.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Program letošního jubilejního ročníku sportovních her je naplánovaný až do čtvrtečního večera.

V Plzni začaly patnácté sportovní hry zrakově postižené mládeže.
Zdroj: ČT24