Na Špilberku spadla část historických hradeb

Brno - Kolem poledne se dnes na Špilberku zřítila část historických hradeb. Podle informací České televize se jedná o hradby směrem ke Gorazdově ulici. Celkem se zřítilo asi 35 metrů hradeb, zřejmě vlivem podmáčení. Podle statika mohlo zborcení zdí způsobit to, že v ní nebyly odvodňovací drenáže. Na místě jsou dvě jednotky hasičů a desítky policistů, kteří zajišťují místo, aby nedošlo k úrazu lidí, pohybujících se v okolí.

V době, kdy se hradby zřítily, byli na hradbách návštěvníci, podle prvotních informací se sice nikomu nic nestalo, hasiči přesto se štěrbinovou kamerou monitorovali prostor pod závalem. Na místo vyrazili i psovodi, kteří zkoumali, jestli pod zřícenými hradbami někdo nezůstal. Psi ale žádné místo, kde by se mohl nacházet člověk, neoznačili. Podle zpravodajského štábu České televize ještě několik desítek minut padaly z hradeb kusy hlíny a cihel.

„Jeli jsme autem a spadlo to před námi. Nějaký pán před tím utíkal, vyvalilo se to uprostřed a on stihl utéct pryč,“ popsala svědkyně Lenka Blažtíková.

Škoda podle velmi hrubého odhadu ředitele Muzea města Brna Pavla Ciprian činí deset milionů korun. Zřícenou část hradeb tvořilo historické barokní zdivo. Statici zakázali vstup na travnatou plochu západní části, kde se měly zanedlouho konat koncerty přehlídky Babylonfest. „To nyní určitě nebude možné. Vstup je zakázán také do západního příkopu,“ uvedl Ciprian.

Už teď je jasné, že zřícení hradeb se dotkne i návštěvníků hradu. Kromě zákazu vstupu na západní část, dojde k omezení provozu v kasematech. Letní kulturní akce na hlavním nádvoří by ale neměly být ohroženy, lidé se na Hrad dostanou z centra města z Husovy ulice.