Valašské Meziříčí váhá s opravou bývalých vojenských kasáren

Valašské Meziříčí – Část bývalých vojenských kasáren v centru Valašského Meziříčí stále chátrá. Radní tam už před několika lety chtěli s ochránci přírody vybudovat ekologické středisko a také opravit bývalý vojenský vepřín. Zastupitelé se přiklonili k variantě dlouhodobé revitalizace kasáren a jejich postupného začleňování do městské zástavby v souladu se schválenou koncepcí. Akcentovali tak šanci, kterou město převodem kasáren dostalo a která byla završena úsilím radnice o změnu podmínek jejich využití. Práce však dodnes nezačaly a pozemek ke všemu ničí vandalové.

Zarostlý náletovými dřevinami je více než desetihektarový pozemek, nelegální skládka, místy je poničený plot a velmi zchátralý je bývalý vepřín. Tak to dnes vypadá na okraji bývalých vojenských kasáren na rozhraní Valašského Meziříčí a jeho místní části Hrachovec. Lukrativní pozemek čeká na využití již několik let. „Chodíváme tam s dětmi. Měli by to ale víc hlídat, protože to ničí vandalové. A byly by tu potřeba také lavičky pro starší lidi,“ hodnotí situaci obyvatelé města. Ochráncům přírody se zatím v zdevastované horní části bývalých kasáren podařilo vybudovat naučnou stezku pro matky s dětmi a vozíčkáře u malého rybníku se vzácnými druhy ryb a škeblí, který má být v letošním roce vyčištěn. „V současné době čekáme na písemné vyjádření k získání žádosti o dotaci na revitalizaci rybníku,“ prohlásila tisková mluvčí MÚ Valašské Meziříčí Vendula Šmídová.

Místo zdevastované haly u naučné stezky bude ekologické středisko, tak podle ochránců přírody vypadá další část rekonstrukce areálu. „Předpokládáme, že město prostředky získá. Chceme tu postavit enviromentální vzdělávací příměstské centrum, které by provozoval právě Český svaz ochránců přírody,“ potvrdil Milan Orálek z Českého svazu ochránců přírody a Vendula Šmídová dodala: „V květnu tohoto roku byla zaslána žádost o dotaci na revitalizaci zeleně v areálu bývalých kasáren. Výsledek bychom měli znát v říjnu letošního roku.“

Reportáž Daniela Šamánka (zdroj: ČT24)

Nevyužitá a zčásti zchátralá část bývalého vojenského areálu je v současnosti otevřena veřejnosti a pravidelně ji kontroluje městská policie.