Lidé v Moravskoslezském kraji se topí v dluzích

Ostrava - Lidé v Moravskoslezském kraji mají problémy se splácením půjček. V těchto dnech se navíc nechávají zlákat k půjčování peněz na dovolenou. Odborníci tyto půjčky označují za hazard. Také povodňové škody by lidé prý neměli řešit rychlou půjčkou. Lepší je podle finančníků počkat na pomoc státu a nevýhodné půjčky nechat až jako poslední variantu. Dalším problémem je, že půjčovat peníze dnes může téměř každý. Změnu by mohla přinést úprava zákona platná od ledna příštího roku.

Neschopnost splácet půjčky lidé v kraji řeší často novou půjčkou. Dostávají se tak do takzvané dluhové pasti, ze které už často není úniku. Příkladem za všechny je paní Jana. Půjček se nebála – a své splátky splatila vždycky včas. „Tak jako většina lidí jsem si vzala na pár věcí půjčky, ale bylo to bez problémů, protože jsem měla práci, měla jsem šanci to splácet celkem v pohodě, no ale stalo se, že jsem o práci přišla,“ líčí svůj příběh.

Přišla jsem o práci, najdu si jinou, byla první myšlenka paní Jany. Splácení půjčky chtěla vyřešit další půjčkou. „Myslela jsem si, že si mezitím práci najdu, a tím pádem se všechno vyřeší. Bohužel, zatím se to nevyřešilo,“ říká. Paní Jana není jediná a některé příběhy končí i hůře – v Armádě spásy. Tam skončilo podnikání a půjčování peněz pana Jaroslava. „Dostal jsem se do druhotné platební neschopnosti, tím pádem jsem se zadlužil. Dneska prakticky nic nemám, protože musím splácet dluhy,“ svěřuje se.

Před nástupem léta začínají také letos lidé řešit, kde si půjčí na dovolenou. Finančníci upozorňují, že se jedná o nejhorší investici. „Lidé si nejčastěji berou půjčky před létem na dovolenou a potom pochopitelně před Vánocemi,“ potvrdil Ondřej Holoubek ze společnosti Provident Financial. Neschopnost splácet takovéto půjčky vede často k tomu, že se lidé této povinnosti vyhýbají. „V nejhorších případech se to dostane do stavu, kdy zákazník přestane komunikovat, neotevírá, zapírá se,“ řekla manažerka Provident Financial Miroslava Krupková.

Finanční půjčky dnes navíc může poskytovat téměř kdokoli, změnu by mohla přinést úprava zákona platná od ledna příštího roku. „Podle nového zákona bude zprostředkovávání a poskytování spotřebitelských úvěrů živností vázanou, a kdo ji bude chtít provozovat, bude muset splňovat jasně dané podmínky,“ uvedl mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Pavel Vlček.

  • Snadná půjčka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1737/173674.jpg
  • Snadný úvěr autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1737/173675.jpg
  • Cestovní katalog autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1737/173676.jpg