Broumovská chirurgie končí

Broumov – Chirurgické zákroky v broumovské nemocnici budou už brzy minulostí. Zastupitelstvo Královéhradeckého kraje schválilo zrušení oddělení, místo něj budou v Broumově nová lůžka. Zákrokový sál chirurgického oddělení ale zůstane v provozu, budou ho využívat soukromí lékaři. Pacienti budou mít nadále k dispozici chirurgickou ambulanci, operovat se bude v náchodské nemocnici.

Broumovská chirurgie fakticky neoperuje již od března, kdy musely být sály uzavřeny kvůli nevyhovujícím podmínkám. „Do současné doby chirurgické oddělení zajišťovalo operační výkony malého rozsahu. Například v roce 2009 bylo na dvou sálech provedeno 116 operací, to znamená jedna operace na každém z nich týdně,“ řekl ředitel nadřazené náchodské nemocnice Miroslav Vávra, který tvrdí, že pacientů se změny výrazně nedotknou.

Na současné oddělení broumovské lůžkové chirurgie umístí nemocnice v létě lůžka následné péče. Další lůžka následné péče budou po plánované rekonstrukci k dispozici v prvním patře.

Lepší naději na zachování má chirurgické oddělení v opočenské nemocnici, která rovněž spadá pod Náchod. I tam je provoz omezen kvůli nevyhovujícím podmínkám, kraj ale bude o budoucnosti opočenské chirurgie rozhodovat až na podzim. Pokud by se uzavřela oddělení v Broumově i Opočně, ušetřil by kraj 24 milionů korun za rok. S omezením jejich provozu ale nesouhlasí mnoho lidí, kraj dostal petice s tisícovkami podpisů.