Ochránci přírody z Broumovska budou zkoumat sokolí vejce

Broumovsko – Ochránci přírody našli v Teplických skalách vejce vzácného sokola stěhovavého. Samice totiž po ztrátě partnera hnízdo opustila a z vajec se už nemohla vylíhnout mláďata. Vejce teď ochranáři pošlou na rozbor. Ochranáři většinou činí opatření, aby dospělí sokoli, citliví na vyrušení, mohli mláďata zdárně odchovat. Příslušné nařízení omezuje pohyb turistů po prohlídkovém okruhu skalním městem. Při běžném provozu by totiž turisté procházeli v těsné blízkosti hnízdiště a mohli by způsobit vyplašení dospělých sokolů zahřívajících vajíčka, popř. chránících již vylíhlá mláďata.

Sokol stěhovavý je na seznamu ohrožených druhů ptáků. Na Broumovsku letos hnízdily pouze 3 páry a po jednom z nich vejce v hnízdě zůstala. Ochranáři získali výjimku na jejich sběr v těžko přístupném terénu na Chrámových stěnách. „Z páru zmizel samec a samice proto snůšku čtyř vajec opustila,“ prohlásila vedoucí Správy CHKO Broumovsko Hana Heinzelová a její kolega Jiří Malík doplnil: „Sokolka pak nestíhá sezení a krmení a proto ta vejce dva dny před inkubací zachladla.“ V podobných případech většinou vejce zničí predátoři, tentokrát ale na ochránce přírody čekalo příjemné překvapení. „Unikátní je, že jsou ta vejce čtyři najednou, to se moc často nestává. Jelikož je to v nepřístupné dutině, predátoři se tam nedostanou,“ dodal Jiří Malík.

Ochranáři pošlou vejce na rozbor, při kterém zjistí, proč se z nich mláďata nevylíhla. „Vejce podrobíme také zkoumání, zda vůbec byla oplodněna. To by ukázalo, zda nemohla být závada i v něčem jiném,“ uvedl zoolog Jiří Spíšek a Hana Heinzelová podotkla: „Rozborem chceme dokázat, že sokolům už nehrozí to, co vedlo k jejich úbytku v šedesátých letech, kdy se v jejich vajíčkách projevily např. zbytky DDT.“

Reportáž Václava Plecháčka (zdroj: ČT24)

Podle odhadů ornitologů zahnízdilo letos v ČR pouze 40 párů sokola stěhovavého. Stále tak patří mezi kriticky ohrožené druhy.

Ochránci přírody našli v Teplických skalách vejce vzácného sokola stěhovavého.
Zdroj: ČT24