Jizera je pod Železným Brodem nesjízdná

Železnobrodsko – Skoro všechnu vodu z řeky Jizery odebírá nová elektrárna v Železném Brodě. Vznikla na místě původní hydrocentrály, která byla odstavena v 60. letech. Podle úředníků předpisům vyhovuje a vodáci si na přenášení lodí musí zvyknout. Ti ale tvrdí, že oblíbená trasa z Podspálova na Malou Skálu je už jen pro zkušené.

Vedoucí Žluté plovárny na Malé Skále Petra Šeflová informovala, že nesjízdný úsek je dlouhý zhruba jeden kilometr. Sjíždění Jizery přitom patří k hlavním atrakcím regionu. Voda sem láká školní výlety Nizozemců či Dánů. Lodě tady půjčuje několik firem.

Elektrárna funguje od jara. Turbíny roztáčí až šestadvacet kubíků vody za vteřinu. Korytem Jizery musí protékat alespoň tři kubíky, aby neuhynuly ryby. Podle železnobrodské radnice elektrárna nařízení dodržuje, jak potvrdil vedoucí odboru životního prostředí Miloš Pala.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Vodáci tvrdí, že projektanti elektrárny zapomněli na rekreaci. Na jezu chybí třeba sportovní propust. Elektrárna se hájí výrobou čisté elektřiny a splněním všech podmínek. Změnu nelze čekat.