Město Havířov opět pomůže hokeji

Havířov - Třemi miliony korun přispěje do konce roku 2010 město Havířov na provoz druholigového hokejového týmu. Původní havířovská hokejová společnost, která zaštiťovala extraligový tým, přitom zkrachovala na jaře a dodnes dluží přes 26 milionů korun. Za posledních deset let stál havířovský magistrát hokej 124 milionů korun. Zda-li zkrachuje také nově založená společnost, ukáže nadcházející sezona, která začíná v září.

Havířov bude mít druholigový hokejový klub s novým vedením. To původní zkrachovalo a dluží dodnes několik desítek milionů. Město na provoz klubu do konce roku přispěje třemi miliony. „K dnešnímu dni v novém vedení není ani jeden člen starého vedení, což jasně signalizuje to, že došlo k úplné výměně ve vedení v havířovském hokeji,“ uvedl ředitel HC Havířov 2010 Martin Potočný.

„Začneme pracovat od nuly, to znamená, že musíme najít hráče, nakoupit výzbroj a budeme začínat úplně od začátku,“ říká prezident občanského sdružení HC Havířov Panters Jaroslav Mrowiec. Plné ruce práce má také insolvenční správkyně Dagmar Bařinová. Ta řeší konkurs původní společnosti, která hokej v Havířově vedla. Prodávat bude také hokejová práva původních extraligových hráčů. „V současné době mám souhlas soudu k převodu hráčských práv prvních šesti hráčů a další jsou v jednání,“ potvrdila.

S hráči, kteří projevili zájem v Havířově zůstat, stejně jaké s insolventní správkyní, bude nové vedení jednat o možném vykoupení a angažování. Původní havířovské hokejové společnosti přihlásilo pohledávky 58 věřitelů. Firma tak dodnes dluží přes 26 milionů korun. Také proto bylo jednání zastupitelů v Havířově plné kontroverzních názorů.

„Nemají peníze, nemají hráče a podle mě ti manažeři nejsou úplně profíci,“ myslí si zastupitel města Havířova Radek Foldyna. „Ve mně je nedůvěra z předcházejících let, protože v zásadě pět let jsme byli klamáni a dluhy rostly,“ přidává se k němu předseda finančního výboru Karel Sachmerda. Zda havířovský hokejový klub překoná krizi a bude hrát soutěž, ukáže příští sezona, která začíná v září.