Naděje hledá místo

Praha – Denní stacionář pro bezdomovce, který sídlí v obytných unimobuňkách pod pražskou magistrálou, funguje v podstatě načerno. Koncem května vypršely sdružení Naděje nájemní smlouvy, a proto mělo prostor uvolnit novému nájemci, záchranné službě. Jenže vedení hlavního města stále neví, kdy a kam bezdomovce nyní přestěhuje. Jisté je pouze to, že nové místo nebude v centru metropole, ale kdesi v Praze 5, se kterou magistrát v současné době vyjednává. Možné lokality však ještě tají.

Denní centrum pro bezdomovce u hlavního nádraží musí po necelých třech letech skončit. Magistrát po dohodě s MČ 1 a MČ 2 prostor nově pronajme záchranné službě. Provozovatel centra sdružení Naděje, které zde každý den poskytuje lékařskou péči, jídlo a ošacení dvěma stům bezdomovců, se ale nemá kam přestěhovat. „Hlavní město se zavázalo, že nám v dostatečném předstihu sdělí, kam se máme přestěhovat. Do dnešního dne se tak nestalo,“ uvedla ředitelka sdružení Naděje Praha Petra Lakatošová a klient Naděje Stanislav Vrbňák doplnil: „Vnímám to spíš jako zbavování se problému, protože to Praha nehodlá řešit.“

Vedení magistrátu chce bezdomovce přemístit na okraj metropole a jedná o vhodném místu se starostou Prahy 5 Milanem Jančíkem. Areál Waltrovky je jednou ze tří lokalit, kam by se stacionář mohl přestěhovat, další dvě místa magistrát stejně jako radnice Prahy 5 zřejmě kvůli obavám z protestů místních obyvatel i podnikatelů tají. Bezdomovce totiž nikdo ve svém okolí nechce. „Myslím, že Waltrovka je docela dobré řešení, řešíme ještě dopravu. Samozřejmě si necháváme zpracovat studii o dopadu na obyvatele dané lokality, ale mohu je ubezpečit, že je to zase na dobu určitou,“ prohlásil radní pro sociální oblast Magistrátu hl. m. Prahy Jiří Janeček (ODS).

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Azylový dům pro bezdomovce by se měl podle záměru vedení hlavního města každé 3 roky stěhovat do jiné městské části. Takové řešení je však podle sdružení Naděje velmi neekonomické, jen příprava inženýrských sítí, demontáž a montáž unimobuněk stojí dohromady téměř 3 miliony korun.

Denní stacionář pro bezdomovce Naděje, který sídlí v obytných unimobuňkách pod pražskou magistrálou, se musí stěhovat.
Zdroj: ČT24