Osud továrny na recyklaci v Kadani je nejistý

Kadaň – Kadaňská radnice trvá na tom, aby továrna, na jejíž skládce pneumatik hořelo, zatím neobnovovala provoz. Krajský úřad by měl podle starosty Kadaně Jiřího Kulhánka (ODS) její chod pozastavit do té doby, než dají majitelé záruky, že se něco podobného nemůže opakovat. Následkem požáru totiž byly uhynulé ryby, škodliviny v ovzduší a jedovaté látky až v nechranické vodní nádrži.

Ústecký krajský úřad ale pozastavit provoz továrny nemůže. Má jen dvě možnosti, jak říká mluvčí úřadu Magdalena Hanáčková – nechat ji znovu běžet, nebo jejím majitelům, společnosti GPR Investment, zrušit povolení k výrobě. Starosta Kulhánek je podle svých slov zastáncem varianty zrušení. V továrně totiž hořelo již vícekrát a ke zlepšení prý nedošlo.

„Nevidím důvod, aby nám odebrali toto povolení. Byla to spíš nešťastná náhoda, která způsobila požár,“ nechal se slyšet předseda představenstva GRG Investment Petr Bareš. Podle kadaňského starosty je však třeba připomenout, že v továrně na recyklaci nehořelo poprvé. Vedení továrny tvrdí, že udělá všechno pro to, aby podobný požár už nikdy nemohl vzniknout. Opustit Tušimice ale majitelé firmy nechtějí.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Magdalena Hanáčková informovala, že k rozhodnutí patrně dojde podle výsledků z jednání 24. června. Jestliže kraj zakáže továrně dál vyrábět, budou muset její majitelé získat znovu všechna nutná povolení k jejímu provozu.