Nádraží v Cholticích celé vyhořelo

Choltice – Jedna žena utrpěla během požáru choltického nádraží na Chrudimsku rozsáhlé popáleniny. Nádraží vyhořelo kompletně celé. Požár však paradoxně ukončil letitý spor mezi Českými drahami a obcemi v okolí 130 let starého nádraží, které dlouho chátralo. Dráhy o budovu nestály, zůstávala opuštěná. Občas ji využívali lidé bez domova. Zatím není jasné, proč začalo nádraží hořet, jednou z verzí je neúmyslné zapálení.

Plameny historickou budovu nenávratně poškodily. Nejdřív zasáhly střešní konstrukci, která se pak vlivem žáru zbortila a propadla se na dřevěné stropy, jak popsal velitel zásahu hasičů Jaroslav Pečenka. Požár vyřešil mnohaletý spor. Starostové obcí na Chrudimsku dlouho usilovali o to, aby staré nádraží získali bezúplatným převodem. Chtěli ho přestavět na byty a nabídnout lidem, kterým vzala povodeň jejich domovy.

České dráhy obcím budovu odmítaly bezplatně převést, souhlasily pouze s prodejem. „My můžeme prodávat svůj majetek za odhadní cenu, starostové s tím byli srozuměni,“ říká mluvčí ČD Praha Radek Joklík. Cena požárem zničené budovy teď ovšem klesla téměř na nulu. O jejím prodeji už České dráhy neuvažují, zájem o ni ztratily i obce Svinčany a Choltice. Podle starosty Choltic Jana Málka jde hlavně o neúnosné finanční náklady.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

O osudu choltického nádraží je zřejmě definitivně rozhodnuto – čeká ho demolice.