Olomoucká padesátka přilákala téměř tisícovku cyklistů

Olomouc - Neodmyslitelnou součástí cyklistického seriálu Kolo pro život je Olomoucká padesátka České spořitelny. Závod úbočím Nízkého Jeseníku je velmi populární, letos se v Dolanech na start jedné z jeho tratí postavila téměř tisícovka jezdců. Roli favorita potvrdil Pavel Boudný, který dojel do cíle s velkým náskokem před zbytkem startovního pole.

Na trať závodu se letos vydal i bronzový olympionik z Vancouveru, nakonec šestadvacátý běžkař Jiří Magál, největším esem byl ale muž v trikotu mistra republiky Pavel Boudný. Pro jeho stáj Česká Spořitelna Specialized je Olomoucká padesátka domácím závodem, a tak byl Boudný hodně vidět.

Od začátku celý peloton táhl a na třicátém kilometru, na atraktivním brodu přes Trusovický potok už se jej drželi pouze tři soupeři. O čtyři kilometry dál, na vrcholu nejtěžšího stoupání, už byl Boudný sám a s téměř dvouminutovým náskokem si nakonec přijel i pro vítězství před slovenským jezdcem Michalem Plesníkem. Třetí příčku obsadil Josef Kamler.

„Už předtím jsem kluky otestoval, jak na tom jsou, udělal jsem si náskok, ale pak jsem se nechal sjet, abych zbytečně brzo nejel sám, a za tím brodem jsem to zkusil už naplno, udělal jsem si znovu náskok a vydržel jsem to,“ popsal průběh závodu vítěz Pavel Boudný. Druhý v cíli Michal Plesník označil za klíčové právě místo těsně za brodem, kde se Pavel Boudný udržel v sedle a následné stoupání vyjel, zatímco Michal Plesník musel sesednout a ztrátu už pak nebyl schopen dohnat.

  • Brod přes potok autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1753/175206.jpg
  • Pavel Boudný v cíli autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1753/175207.jpg