Autobusové spojení mezi Ostravou a Jeseníkem se zhoršilo

Ostrava - Velké problémy způsobilo studentům i pracujícím na Krnovsku a Albrechticku zrušení dvou párových autobusových spojů z Ostravy do Jeseníku. Ranní spoj totiž navazoval na začátky vyučování a lidé ho používali také k návratu z nočních služeb. Společnost Veolia ho ale zrušila jako nerentabilní. Město Albrechtice se obrátilo na kraj a ten slíbil, že se vzniklou situací bude zabývat.

Autobus vyjížděl každé ráno z Ostravy krátce před třičtvrtě na šest. V Krnově zastavoval i u sídliště a do Města Albrechtic přijížděl kolem půl osmé. Vedení místní střední školy kvůli tomu dokonce posunulo začátek vyučování. „Je to problém v tom smyslu, že se sníží dopravní dostupnost žáků do naší školy. Předpokládám, že zdravý rozum nakonec zvítězí a že autobusová linka bude opět dána do provozu,“ doufá Lenka Metzlová ze Střední školy zemědělství a služeb ve Městě Albrechticích.

Albrechtičtí žáci a učitelé teď musí jezdit jiným autobusem z Krnova už o půl sedmé a hodinu čekat na začátek vyučování. „Ranní vlak je taky nevyhovující, protože přicházíme na poslední chvíli do školy,“ stěžuje si učitelka albrechtické základní školy Radka Žlebčíková. „Má to dopad i na nemocnici v Krnově, protože tímto spojem dojížděly sestry po noční směně,“ rozčiluje se i místostarostka Města Albrechtic Jitka Hanusová.

Problémy způsobilo zrušení spojů i studentům několika středních škol v Krnově. Společnost Veolia ale zatím žádné změny nechystá. Podle obchodního ředitele společnosti Jiřího Šrajera byly spoje zrušeny proto, že nebyly využívány a byly nerentabilní. Vedení Města Albrechtic se ale obrátilo na kraj. „O vzniklém problému víme, proběhlo také jednání s místostarostou Města Albrechtic, kde bylo dohodnuto, že situaci budeme sledovat,“ uvedla mluvčí Moravskoslezského kraje Šárka Vlčková. Pokud by z výsledků šetření vyplynulo, že zrušení spojů ohrozí školní docházku, budou se podle mluvčí krajští úředníci snažit situaci od září vyřešit.

  • Pravidelné autobusové linky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1753/175220.jpg
  • Řidič autobusu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1753/175222.jpg