Studenti a učitelé protestovali v Litomyšli proti slučování škol

Litomyšl – Pardubický kraj zvažuje kvůli klesajícímu počtu studentů sloučení Střední odborné školy technické v Litomyšli se svitavským učilištěm. Záměr kraje se ale nelíbí ani učitelům, ani studentům. Podle vedení školy jde o cílenou likvidaci potřebných a zavedených oborů. Přímo v areálu školy proto dnes demonstrovalo přes tři sta žáků včetně zaměstnanců školy. Zachování technické školy požaduje i petice, dosud ji podepsalo 7 500 lidí. Podle vedení kraje není rozhodnutí definitivní, o návrhu se bude ještě jednat.

Škola se brání, že s ní nikdo předem nejednal. „Já se domnívám, že měly všechny školy v kraji indicie, protože demografický vývoj je takový, jaký je,“ řekla ČT radní Pardubického kraje odpovědná za školství Jana Pernicová (ČSSD). Podle učitele odborných předmětů Josefa Herynka ale právě Pernicová ještě před rokem slibovala, že střední škola bude páteřní. Nyní mají učitelé strach, aby za vším nebylo jen politikaření.

Za školou stojí i studenti a jejich rodiče. „Tato škola má dlouhou tradici a myslím, že má i budoucnost,“ domnívá se student Jiří Oroch. Střední odborná škola technická v Litomyšli má navíc jako jedna z mála k dispozici i zemědělské stroje. „Jsme jednou z mála, která může vyučovat i mechanizační prostředky pro zemědělství,“ dodal ředitel VOŠ a SOŠT Litomyšl Milan Janecký.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Podle hejtmana Pardubického kraje Radko Martínka (ČSSD) studentů neustále ubývá: „Máme tak pouze dvě možnosti: buď proces organizovat a řídit, nebo pokud to necháme být, tak dojde k neřízenému rozpadu škol.“ Učební obory v Litomyšli ale mají podporu i v Agrární komoře a u města. „My radní v podstatě jako jeden muž stojíme za tím, aby tato škola zůstala dále tak, jak je,“ potvrdil místostarosta Litomyšle Vladimír Novotný (ODS).