V Novém Jičíně teď mohou s rakovinou bojovat efektivněji

Nový Jičín - Onkologicky nemocní pacienti dostali další šanci na mnohem rychlejší a kvalitnější vyléčení. V kompletním onkologickém centru v Novém Jičíně mají  nejmodernější lineární ozařovač, který se momentálně vyrábí. Nový Jičín je po Brně teprve druhým městem v zemi, které takový přístroj má. Zařízení sice ještě musí projít schvalovací procedurou Státním ústavem pro jadernou bezpečnost, ale pokud bude všechno v pořádku, první pacienty začne léčit už v polovině července.

150 lidí denně a 1600 lidí ročně potřebuje péči novojičínských onkologů a radioterapeutů. Nový přístroj nahradí ozařovač, který tady používali od svého vzniku - tedy sedm let. Rozdíly jsou obrovské. „Tento urychlovač má zabudovanou technologii, která umí srovnávat toho pacienta naprosto přesně před každým ozářením podle výchozí polohy, a tím pádem můžeme opravdu dělat malá, třeba jen milimetrová ložiska,“ vysvětluje primářka onkologie a radioterapie novojičínského centra Renata Soumarová.

Nejmodernější lineární ozařovač, který je momentálně k dispozici, stál majitele onkologického centra 100 milionů korun. V Česku je zatím pouze v Brně. „Pro pacienta má přístroj celou řadu výhod, tou nejdůležitější je, že doba léčby se v některých případech zkrátí na jednu třetinu,“ tvrdí fyzik Komplexního onkologického centra Stanislav Machala. Přístroj musí ještě schválit Státní ústav pro jadernou bezpečnost. Pokud půjde všechno podle plánu, první pacienty začne ošetřovat v polovině července.

A s novým ozařovačem ještě jedna nová a pro pacienty důležitá zpráva. Mezi novojičínskou nemocnicí, která patří kraji, a soukromým onkologickým centrem platí ode dneška dohoda, která má jasně daná pravidla spolupráce. „Hlavně zaručuje to, že pacient bude léčen oběma stranami, my se budeme podílet na jeho operaci a další léčbě a druhá strana na ozařování a případně dalších vyšetřeních,“ potvrdil ředitel Nemocnice Nový Jičín Tomáš Nykel. Až do této chvíle totiž spolupráce obou zdravotnických zařízení fungovala jen na základě ústní dohody.

  • Nový ozařovač autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1756/175594.jpg
  • Lékaři při práci autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1756/175595.jpg