Kardinál Tomáš Špidlík dostal in memoriam Cenu Františka Palackého

Olomouc - Kardinál Tomáš Josef Špidlík obdržel in memoriam Cenu Františka Palackého. Toto nejvyšší ocenění olomoucké univerzity uděluje rektor za vynikající výsledky tvůrčí činnosti na poli vědy a kultury. Významný český teolog zemřel 16. dubna ve věku devadesáti let. Cena byla poprvé udělena v roce 1998 a zřízena byla k příležitosti dvoustého výročí narození Františka Palackého. V minulosti ji získali například vynálezce rovnátek Milan Kamínek nebo historik František Šmahel.

Ještě před svou smrtí se kardinál Tomáš Špidlík stihl dozvědět, že byl vybrán, aby se stal sedmým laureátem tohoto ocenění v historii univerzity. Na návštěvu Olomouce se prý velmi těšil. „Byl to jeden z důvodů, proč velice aktivně přistupoval k tomu svému léčení, a také motiv toho, že chtěl zůstat v síle a elánu, jak jsme ho všichni znali,“ vzpomíná Pavel Ambros z Cyrilometodějské teologické fakulty Univerzity Palackého.

Kardinál Tomáš Špidlík se během posledních dvaceti let podílel na rozvoji teologické fakulty Univerzity Palackého. Cenu převzal provinciál české provincie Tovaryšstva Ježíšova František Hylmar. „Kardinál Špidlík byl světově proslulým znalcem spirituality křesťanského východu a významným představitelem ekumenického úsilí. Napsal desítky vědeckých knih a stovky odborných článků,“ vyzdvihl osobnost nedávno zesnulého kardinála rektor Univerzity Palackého v Olomouci Miroslav Mašláň.