Obce nevědí, jak na zatoulaná zvířata

Karlovarsko/Chrast/Vejprnice – Starostové v Karlovarském kraji kritizují zákon, který obcím nařizuje, aby se postaraly o zatoulané zvíře. Radnice v menších městech a vesnicích na to nemají proškolené lidi ani potřebné vybavení. A pomoct jim ve většině případů nemůžou ani strážníci ze sousedních obcí. Menší obce pro odchyt zaběhlých zvířat nemají vybavení, chybí speciálně upravená auta na jejich převážení, starostové ani jejich spolupracovníci nejsou většinou na odchytávání psů nijak vyškoleni a navíc na to ve většině napjatých obecních rozpočtů chybí peníze.

To, s čím si stát neví rady, hodí na obce, shodují se rozzlobení starostové. Nelíbí se jim znění veterinárního zákona, který říká, co se zatoulanými zvířaty. „Je řečeno, že obec se má postarat. Ale jak? Neřekne bohužel nikdo,“ poukázal starosta Kyselky Josef Janát (nez.) a starosta Jenišova Ivan Trksa (nez.) doplnil: „Jestli to stát chce nějakým adekvátním způsobem řešit, ať nám na to dá peníze. My zřídíme kotce, a jestliže to zvíře chytíme, ať je v zákoně, že to pak zaplatí majitel.“ Sami veterináři ani nedoporučují, aby se starostové a lidé bez potřebných znalostí pouštěli do chytání opuštěného psa. Mohli by porušit zákon na ochranu zvířat proti týrání. „Při neodborně poskytnuté další péči může být zvíře dál stresováno. A naopak ten, kdo péči, byť v sebelepším úmyslu, poskytuje, sám sebe může vystavit nebezpečí přenosu nemocí z poranění,“ zdůraznila ředitelka Státní veterinární správy Karlovy Vary Mária Slepičková.

Ve velkých městech chytají zatoulané psy strážníci. Ti jsou k tomu vycvičeni, mají narkotizační pušky, speciální tyče a klece na převážení. V sousedních obcích však pomáhat nemohou. „Strážník nesmí zasahovat mimo region obce, a jakmile zasáhne mimo, je to nezákonný krok a za to nese plnou osobní zodpovědnost,“ potvrdil velitel Městské policie Chodov Josef Kertész. Jen velitel městských strážníků v Chodově musel za poslední rok odmítnout žádost o pomoc od starostů tří okolních obcí.

Reportáž Antonína Bruštíka, Michala Klokočníka a Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

V případě městské policie je teoretickou možností, že by obce mezi sebou podepsaly administrativně velmi náročnou smlouvu o spolupráci, kterou by však musel posvětit i krajský úřad. Pokud by tzv. Veřejnoprávní smlouva řešila pouze odchyt psů, byla by ale podle odborníků pro obě strany nevýhodná. Lze tedy konstatovat, že každá obec tento problém řeší po svém. Tam, kde je to možné, pomáhají soukromé organizace, někde se jim radnice ale naopak vyhýbají, protože jsou drahé. Jsou však i případy, kde chytají zatoulaná zvířata sami starostové.

Starosta a veterinář v jedné osobě je pro radnici v Chrasti na Chrudimsku ideálním řešením. Jako profesionál ve svém oboru tu starosta zná většinu zvířat a v krajním případě může použít narkotizační pušku. „Je to nesporná výhoda, jsem operativní a nemusím nikoho kontaktovat. Nemusíme tak platit externí služby nebo zařízení,“ ujistil starosta obce Jiří Andrýs (nestr.). Zatoulaní a odchycení psi končí v Chrasti v novém kotci nedaleko úřadu. Toto zařízení už má za sebou prvního dočasného obyvatele útulku. Místo pro zatoulané psy stálo město necelých 10 tisíc korun. Než se radnici ozvou majitelé, o zvířata pečují pracovníci úřadu. „Když se pejsek odchytne, je třeba dát mu dobře napít, nažrat a také uklízet jeho výkaly,“ vysvětlil zaměstnanec MÚ Chrast František Jelínek.

Ve Vejprnicích u Plzně mají vlastní obecní kotec už 7 let, místní ho vyrobili sami. Je mobilní a vejdou se do něj i větší plemena. „Pro případy, že zvíře je hodně agresivní, tady máme uspávací pušku,“ popisuje Petr Karpíšek z OÚ Vejprnice. Obec je ochotná postarat se o čtyřnohého tuláka měsíc, tak dlouho tu však žádný ještě nezůstal. Většinou jde o psa někoho z okolí a během pár dnů se o něj páníček přihlásí. „Útulek pro psy se nachází na Valše, to je asi 2 kilometry daleko. Je to však samozřejmě velice nákladné,“ poznamenal stavební technik OÚ Vejprnice Ondřej Polák a provozní vedoucí Útulku LOZ ČR Plzeň – Valcha Bohumila Zíková podotkla: „Útulek slouží pro město Plzeň. Pobyt mimoplzeňského pejska u nás musí obce hradit.“ Za každý den umístění psa v plzeňském útulku platí obce 330 korun.

Ministerstvo zemědělství sice pracuje na změnách veterinárního zákona, ty ale podle ředitelky karlovarské veterinární správy tento konkrétní problém neřeší. Sám ministr zemědělství v rozhovoru pro ČT připustil, že o určitých těžkostech obcí ví, zatím se jimi však zabývají specialisté v oboru práva.