Z čistíren unikají do řek fenoly

Ústí nad Labem - Z českých čističek odpadních vod stále unikají do řek  toxické fenoly. S tímto tvrzením přišla organizace Greenpeace. Podle aktivistů jejich personál navíc ignoruje svou povinnost tyto úniky hlásit. Zástupci organizace proto sami odebrali vzorky u výpustí velkých čistíren v Čechách a na Moravě a obsah fenolů ve vodě změří zahraniční laboratoře.

Ve chvíli, kdy se samci ryb začnou chovat jako samičky a kladou jikry, je jasno. Ve vodě je nonylfenol, který poškozuje hormonální systém. Do odpadních vod se dostává především z asijského spotřebního zboží. „Když takový výrobek vyperete, tak se to dostane do vody a čističky si nedokážou potom s touto látkou poradit,“ říká Lucie Jakešová z Greenpeace. 

Bisfenol A, který používají chemičky při výrobě pryskyřic a plastů, zase škodí lidem. „Způsobuje rakovinu, diabetes i jiné nemoci,“ upozorňuje Jan Freidinger z Greenpeace. 

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Podle Greenpeace by čističky měly hlásit výskyt fenolů už tehdy, když překročí množství jednoho kilogramu za rok. „Čistírny odpadních vod mají za povinnost hlásit tuto látku do Integrovaného registru znečištění, ale nečiní tak,“ připomíná Jan Freidinger. 

Podle Greenpeace nejspíš velké čističky netají údaje o množství fenolů ve vypouštěných vodách úmyslně, ale jednoduše zaspaly. Severočeské vodovody a kanalizace nesouhlasí. V případě neštěmické čističky, kde Greenpeace odebírali vzorky, to podle nich neplatí. „Jsme si vědomi svých povinností. V případě čistírny odpadních vod v Neštěmicích nebyl loni překročen jeden kilogram fenolů za rok,“ tvrdí Iveta Kardanová ze Severočeských vodovodů a kanalizací.   

Greenpeace přesto chtějí, aby Česká inspekce životního prostředí znovu upozornila majitele čističek na nebezpečnost fenolů. Spor se Severočeskými vodovody a kanalizacemi se rozhodne až v létě. Odebrané vzorky vyhodnotí zahraniční laboratoře.