Hradecká radnice se bouří proti inzerátu odpůrců střelnic

Hradec Králové - Radnice v Hradci Králové se snaží zabránit tomu, aby v městském časopise vyšel jeden inzerát. Zaplatili si ho odpůrci dvou brokových střelnic - armádní a myslivecké. Lidem vadí, že se hluk ze střelnic zvyšuje a neúnosně zatěžuje životní prostředí. Přestože radnice na odpůrce naléhala, aby inzerát stáhli, odmítli poslechnout. Myslivecká střelnice bude možná přesunuta do jámy po písníku Marokánka.

Vadí vám hluk z myslivecké a armádní střelnice? Přidejte se k nám, vyzývají v inzerátu občané hradecké čtvrti Malšovice. Má vyjít v nejbližších dnech v časopise města Radnice. Na protestující radnice naléhala. „Chtěli po mně, abychom stáhli druhé vydání inzerátu, protože to někomu ve městě vadí,“ prohlásil zadavatel inzerátu Jiří Beran. „Inzerát mi pouze nezapadal do kontextu letního speciálu,“ řekl Aleš Mokren, vydavatel listu Radnice.

Hluk se za posledních osm let ztrojnásobil

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Rozzlobeným občanům vadí, že hluk z blízkých střelnic, především myslivců, se za osm let ztrojnásobil. „Člověk nemůže vyjít ani na zahradu, a pokud na ni chce vyjít, tak musí mít sluchátka,“ konstatoval Beran. Myslivci se ale hájí tím, že střílí ve stínu armádní střelnice, která má protihlukové stěny a tlumí střelbu. „Střílíme jednou týdně od dvou do pěti hodin ve čtvrtek,“ řekla Vladimíra Kolářová z Okresního mysliveckého spolku.

„Bylo prokázáno splnění hlukového hygienického limitu pro mysliveckým sdružením deklarovaný počet výstřelů, což je 250 výstřelů v té otevírací době,“ podotkla Veronika Krejčí, mluvčí hygienické stanice v Hradci Králové. „Ne málokdy se stávalo, že na myslivecké střelnici se vystřílelo až tisíc nábojů za jednu hodinu,“ tvrdí Beran.

Střelnice myslivců se nachází v lese města. Radnice řešení vymyslela. „Řešením je přemístit mysliveckou střelnici, mně se jeví ideálně jáma po písníku Marokánka – ta je dostatečně hluboká,“ řekla náměstkyně primátora v Hradci Pavla Finálová. Odpůrci střelnic by takové řešení podle Berana přivítali.