Neptun se vrací na náměstí v Liberci

Liberec – V Liberci vrcholí práce na historické Neptunově kašně, která se po 85 letech vrací na náměstí před radnici. Jde o jednu z nejvýznamnějších památek, které se letos v Libereckém kraji obnoví. Odborníci však zároveň netají, že z celoročního provozu pískovcové kašny mají obavy. Nikdo totiž neví, co s ní udělá mráz, pokud v kašně zůstane voda i v zimě. Rozhodnutí o postavení kašny na náměstí před starou radnicí přišlo již ve dvacátých letech 19. století a od té doby měla pohnutý osud. Několikrát se musela přestěhovat a několikrát měla být odstraněna.

Po měsících stavebních prací v útrobách náměstí začíná kašna vyrůstat i nad zemí. Klasicistní památka z roku 1823 prošla kompletní rekonstrukcí za dva a půl milionu korun. Originál sochy Neptuna však zůstane v Severočeském muzeu, kašnu ozdobí replika. „Každý starý obrázek radnice je s kašnou, podle mne je to kus tohoto náměstí. Jsem velmi rád, že Neptun bude zase shlížet na své náměstí,“ prohlásil primátor Liberce Jiří Bittner (ODS). Poslední funkční kašna zmizela z libereckých ulic před šedesáti lety. „Stála tady celé poválečné období až do začátku nového tisíciletí. Nejednalo se však o pravou kašnu, protože v ní nebyla voda,“ doplnil tajemník MÚ Liberec Marek Řeháček.

Z několika desítek původních libereckých kašen se jako jediná dochovala ta Neptunova, památkáři její opravu vítají. Kašna má ale podle nových plánů fungovat celoročně, tedy i v mrazech - a to vzbuzuje obavy. „Pískovec je poměrně hodně porézní a nasákavý kámen, v případě zmrazovacích cyklů tak dochází k trhlinám, k narušování toho kamene. Nemáme jiný precedens, který by celoročně fungoval v klimatickém pásmu, jako je Liberec,“ potvrdil památkář Jiří Křížek z NPÚ Liberec. O ohřívání a čeření vody se postará unikátní systém, i tak ale památkáři trvají na pečlivém sledování veškerých změn, a to hlavně v zimních měsících. Voda z kašny začne tryskat za tři týdny.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Stavebních úprav se dočká nejen prostor kolem kašny, ale i celé náměstí. Práce přijdou na 7 milionů korun.

V Liberci vrcholí práce na historické Neptunově kašně, která se po 85 letech vrací na náměstí před radnici.
Zdroj: ČT24