V Prachaticích vrcholí oslavy milénia solné stezky

Prachatice – Význam solné stezky si společně připomínají Bavorsko a jižní Čechy. Do Prachatic už dorazila také soumarská a kupecká karavana. Vyšla minulou středu z Bad Reichenhallu, odkud se alpská sůl po staletí vozila do Čech. Zvládla téměř dvousetkilometrovou pouť a náklad soli dovezla celý.

Po vodě, po lesních cestách, ale i asfaltových silnicích – tudy všude se karavana pohybovala. Nejnáročnější byl horský terén, na hřebenu poutníkům síly docházely. Museli použít i hole. Po deseti dnech karavana dorazila do cíle na prachatické náměstí. Náklad přivezla neponičený a suchý, sůl místní ochutnali a sáčky postupně rozebrali.

Organizátorka oslav Růžena Štemberková sdělila, že část soli se prodává, část se rozdá jako balíček pro partnerské delegace. Koně v cíli dostali vodu a seno, jejich 40členný doprovod odložil zbraně a spíš než zábavu v ulicích hledal místo k odpočinku.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Nadšenci zvládli celou dvousetkilometrovou trasu, nikdo z nich to nevzdal. Někteří si odnášejí jen drobné puchýře. „Jsme rádi, že jsme dotáhli do konce akci, kterou konáme již 20 let,“ říká historik František Kubů. Fanoušci historie už teď uvažují o tom, že si cestu zopakují. Do pěti let zamíří na stezku znovu.