Menší obce nemají peníze na údržbu cyklostezek

Karlovarsko – Krajské dotace nestačí na údržbu cyklostezek v menších obcích a v obecních pokladnách chybí peníze. Právníci ale varují, že zanedbaná cyklostezka může přinést obcím vážné problémy. Například páteřní cyklostezku Karlovarského kraje podél řeky Ohře ničí povodně i vichřice. Její okolí zarůstá trávou a místy se objevují první výtluky.

Starosta Citic Josef Sháněl říká, že stroje na údržbu jsou drahé a navíc by je musela obsluhovat další pracovní síla. Královské Poříčí řeší situaci tak, že platí pronájem Lesům ČR a Českým drahám. Podle právníků zodpovídají za bezpečný provoz na cyklostezkách radnice.

Pokud si na zanedbané cestě cyklista zničí kolo nebo se vážně zraní, nese za to obec zodpovědnost. Advokát Martin Tocik upřesnil, že obce v takových případech nahrazují skutečnou škodu. Pokud je tedy vyčíslena v milionech korun, znamená to pro obce milionový závazek.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Na stavbu cyklostezek většinou radnice dostávaly dotace a rozdělovaly stavební zakázky. Původní dohoda pak zněla, že starostové budou udržovat trasy v obcích. Údržbu mimo ně měl platit kraj. Současná situace je ale nepřehledná. Náměstek hejtmana Petr Navrátil (ČSSD) starosty chápe a chce s nimi o cyklostezkách jednat.

Během této sezony se ale cyklisté výrazné změny nedočkají. Náměstek hejtmana předpokládá, že se na dalším způsobu provozování cyklostezek v kraji se starosty dohodne do konce prázdnin.