Návrh krajského územního plánu na Karlovarsku vyvolává rozpaky

Karlovy Vary - Rozpaky, emoce i očekávání vyvolává návrh krajského územního plánu na Karlovarsku. Námitky podaly desítky lidí a organizací. Sporné body provázejí petice. Lhůta k vyjádření tento týden uplynula. Nejspornějším projektem, který v návrhu územního plánu rozzlobil stovky lidí, byla stavba vodní elektrárny v turistické oblasti u obce Stříbrná. Dokument, který může ovlivnit život tisíců lidí, budou schvalovat krajští zastupitelé po letních prázdninách.

„Ten projekt by zlikvidoval tuhle krásnou přírodu Rájeckého údolí na Stříbrné. Vlastně by to neodnesla jen Stříbrná, ale i Bublava, celé Kraslicko. Byla by to likvidace rekreační oblasti,“ prohlásil Igor Jirsík, starosta Stříbrné. Podle mluvčí Krajského úřadu Karlovy Vary Jany Pavlíkové mohou být lidé v klidu, protože tento záměr byl vyňat ze zásad územního rozvoje.

Spory vyvolávají také úpravy silnice, která propojuje krušnohorské obce. Starostové je vítají. Nejméně dvě občanská sdružení jsou ale proti. Bojí se, že do hor budou jezdit těžká nákladní auta. „Dal jsem slib, že s těmi starosty, starostkami nebo pisateli námitek osobně sejdu,“ řekl náměstek hejtmana v Karlovarském kraji Petr Navrátil.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Naopak na zásadní změny územního plánu netrpělivě čekají obyvatelé horské obce Přebuz, kde má vzniknout nová vodní nádrž. Vodojemy postavené za 2. světové války moderní požadavky nesplňují. „Jsou vytipovány tři oblasti, kde by mohly vzniknout vodní nádrže,“ konstatovala Pavlíková.

O tom, čí zájmy zvítězí, rozhodnou zastupitelé. Náměstek hejtmana připouští, že budou mít těžkou práci. „Všichni se chceme dostat z jednoho místa na druhé, ale nikdo nechceme mít před domem silnici,“ míní Navrátil.