Expozici věnovanou výrobě pilníků otevřeli v Semilech

Semily – Svou řemeslnou tradici si chtějí připomenout v Semilech. Otevírají proto pohled do Semil před 200 lety skrz muzeum pilníků. Podobně jako na Jablonecku lidé doma navlékali korálky skleněné bižuterie, v Semilech vyráběli až do roku 1956 právě pilníky. Tradice výroby nyní ožívá v expozici pilníkářství jako turistická atrakce.

Průvodkyně expozicí pilníkářství Lenka Vanclová říká, že expozice je k vidění ve velmi útulné chaloupce. „Lidé, kteří zde žili, si výrobou pilníků přivydělávali k chudému způsobu života, jenž vedli,“ doplnila vedoucí odboru kultury Městského úřadu Semily Kateřina Šromová.

Atmosféra domkářského života v Podkrkonoší se zachovala v chalupách v Jílovecké ulici. Přečkaly požáry i růst města. Technika a historie podle autorů expozice lákají. Ruční výroba pilníků se přitom udržela už jen v jedné dílně na Vysočině.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Lenka Vanclová se nechala slyšet, že expozice ukazuje celý postup výroby pilníků, návštěvníci si dokonce mohou zkusit zhotovit si pilník. Expozice vznikla za patnáct tisíc korun, z nadšení a z předmětů od soukromníků. Menší úpravy chalupy ji umožní zpřístupnit celoročně.